Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Macan

Darko Macan 42 : (pročitaj i daj dalje)

  • Nakladnik: Mentor
  • 11/2009.
  • 268 + 88 str., meki uvez
  • ISBN 9789537113582
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
42 kratke priče koje su nastale u posljednje 42 godine života kultnog stripaša, SF autora, urednika i pisca za djecu Darka Macana, objavljene su u ovoj "dvoličnoj" zbirci dvostruka naslova. Knjiga se čita s dvije strane (flip), pa se s jedne strane čitaju SF tragedije ("42"), a s druge SF komedije ("Pročitaj i daj dalje").


"Riječ je o zbirci četrdeset i dvije SF priče nastale tijekom moje prve četrdeset i dvije godine te nazvane 42. (Svakome tko čita SF, jasno je zašto je 42 mitski broj. A je li mi ta godina donijela neke odgovore ili samo nova pitanja, saznat ću valjda tijekom iduće četrdeset i dvije.)

Knjiga je zamišljena da se čita s dvije strane (flip) i svijetu pokazuje dva lica (jedno ozbiljno, drugo veselo; jedno toplo, drugo hladno) i dva naslova - "42" i "Pročitaj i daj dalje" - ali kako jedan mora biti glavniji onda je to 42. Priče su uredno podijeljene na dva puta dvadeset i jednu, polovicu tragedije i polovicu komedije; obje te stvari SF dobro radi.

Jedno sam vrijeme mislio kako ću negdje u knjigu uvaliti i opsežne bilješke o svakoj priči, anegdote, podatke o objavljivanju i eventualnim nagradama, ali mi se nikako nije počinjao taj tekst. Inače volim takve stvari (u knjigama bilješke prvo čitam, čak i ako priče poslije ostavim nepročitane), ali puno je to posla ... četrdeset i dvije bilješke, to je skoro kao napisati četrdeset i dvije nove priče. Plus, za neke se priče nisam mogao sjetiti ni gdje su objavljene i onda se to razvlačilo dok Tanja (Tatjana Jambrišak, op.ur.) nije rekla pusti bilješke, pusti biografiju, neka to bude samo SF i samo najbolje. Te tako i bi.

(Tanja je najbolji urednik kojeg znam, jesam li to već rekao?)

Te su tako u knjigu otišle samo priče (bez onih koje su prethodno objavljene u "Teksas Kidu", jasno, ali ne sve koje tamo nisu objavljene - nekih dva tuceta ostalo ih je neukoričeno, čekajući drukčiji koncpet, manje žanrovski i manje opsesivno strukturiran), ali sam negdje u impressumu usitnoslovio kako će se dodatni materijali moći naći na ovom blogu. Takav sam: mogu prilagoditi ili preoblikovati neku ideju, ali vrlo je rijetko mogu napustiti."

- Darko Macan o knjizi

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –