Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Macan

Koridor

  • Nakladnik: Algoritam
  • 11/2014.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789533168357
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbirka priča "Koridor" (priče čežnje i samoće) pisca za velike i male, scenarista i strip-crtača, Darka Macana donosi devet priča napisanih suverenom rukom, s prevratničkim potencijalom: sve priče pripadaju žanru ovakve ili onakve fantastike.

Od prve, doslovce underground, kafkijanske, a navodno i autobiografske priče “Koridor”, do zadnjih, fantasyja “Hurije” i zaključnog epitafa “Stećak na kraju svemira”, Macan pripovijeda precizno, ekonomično, inteligentno i duhovito, s početkom i krajem koji otvara beskraj. A pri tom otvara teme i dileme čovjeka koji vapi, čezne i pokušava probiti rastezljivu opnu samoće.

Premda su nekada konkretno locirane, recimo u Zagreb 1990-ih, sve Macanove priče govore o tjeskobama onkraj vremena i prostora. Bez obzira na gabarite u koje stavlja svoje priče, na igranje sa žanrovima i posljedične oslobodilačke efekte, Darko Macan stvara likove i fabule koji oduševljavaju svojom plastičnošću i prvo skrivenom, a onda razvidnom logikom.

Macanove priče su fuzija inteligencije, erudicije i emocije snažnog, ali kontroliranog katarktičkog efekta. Za to su zaslužni vojnici na vječnim podzemnim stražama, pirati koji se mačuju na svemirskom brodu, inicijanti u lovu na hurije, dvorište u kojem sunce stalno sije, lijek protiv AIDS-a, jeza koja izvire iz situacija kao hladnoća iz zidova zemunica, elementi horora, puno duhovitosti, sprudovi apsurda, akcija, reakcija i nadmudrivanje, filmska zgusnutost i vizualnost, filozofske teze i hipotenuze… Ukratko, Koridor koji vodi u carstvo svemirskog nemira i završava u namirenom čitatelju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –