Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nancy Huston

Rasjedi

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Vjera Balen-Heidl
  • 11/2010.
  • 248 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537056780
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Ako postoji rečenica koja sažima 'Rasjede' to je ona tate Randalla kad kaže da 'ljudi imaju tripice umjesto mozga'. Svi vjeruju da im je mišljenje o politici utemeljeno na razumu, iako su u stvarnosti ta mišljenja utemeljena u djetinjstvu, prije nego što smo i shvatili što se događa. Odrastao je čovjek dijete koje je patilo. Odrasti znači shvatiti da nismo u raju." (Nancy Huston)

 
Između šestogodišnjeg Kalifornijca 21. stoljeća i njemačke djevojčice iz četrdesetih godina 20. stoljeća nema ničeg zajedničkog, osim krvi. No od prabake do dječačića, svaki naraštaj trpi političke ili intimne potrese koje je izazvao onaj prethodni.

Iz perspektive i kroz iskustva četvero djece - Sol, Randall, Sadie, Kristina, od kojih svako ima šest godina, ali je i roditelj onom prethodnom - "Rasjedi" prelaze pola stoljeća povijesti i vode čitatelja od San Francisca do Munchena, od Haife do Toronta i New Yorka.

Monstruozni ili zabavni, uzbudljivi ili očajni, njihovi glasovi pripovijedaju, tijekom vrtoglavog marša unatrag, o svijetu koji je naš. Upravo u kipućem loncu djetinjstva, naime, svako ljudsko biće ima priliku - ali ne i sposobnost razumijevanja - promatrati ono što ga ponižava, ranjava, oduševljava ili pak uništava njegove roditelje. Ma kojem se Bogu okretao, u kojem god dobu živio, čovjek uvijek ima posljednju riječ, a s njim i - barbarstvo. Upravo se protiv potonjeg okreće ova impresivna obiteljsko-povijesna saga u kojoj s ljubavlju i bijesom Nancy Huston slavi sjećanje, vjernost, otpor i glazbu kao alternative laži.

*

Najdojmljivije je kako Huston barata s kompleksnošću dječjeg načina razmišljanja: kako djeca iskrivljuju ono što roditelji govore i kako sama sebe okrivljuju zbog stvari na koje ne mogu utjecati. Glatko prelazeći s jednog očišta na drugo, fabula postaje sve složenijom vodeći nas prema bolnom klimaksu.

Sydney Morning Herald

 
Rasjedi u naslovu oni su trenuci kad je civilizacija uzdrmana do vlastita sloma; bistri šestogodišnjaci evociraju taj slom; simpatično lišeni svake patetike, raskrinkavaju nemoral i strahote što ih odrasli nameću njihovu svijetu.

TLS

 
***

Nancy Huston (1953.) rođena je Calgaryju (Kanada). Odrasla je u Njemačkoj i SAD-u, a nakon studija u Cambridgeu i New Yorku, 1973. odlazi u Pariz gdje je diplomirala na Visokoj školi za društvene znanosti s radnjom o jezičnim tabuima (pod mentorstvom Rolanda Barthesa). Počinje pisati na francuskom za razne novine i časopise. Već za svoj prvi roman, "Les varlations Goldberg" (Goldberg varijacije), 1981. dobiva Nagradu Contrepoint; potom naizmjence piše romane, eseje, knjige za djecu i scenarije.

Od 1993. i objavljivanja romana "Cantique des plaines" (Pjesma s ravnica) za koji je nagrađena najuglednijom kanadskom književnom nagradom - Guvernerovom nagradom - piše i na svom materinjem jeziku (engleskom) i prevodi samu sebe na oba jezika.

S "Rasjedima" doživljava veliki uspjeh, 2006. dobiva nagradu Femina i Nagradu Francuske televizije za najbolji roman 2006., nakon kojih mjesecima ne silazi s francuskih top-ljestvica (prodano preko pola milijuna primjeraka), a roman je preveden na 24 jezika i objavljen u 30 zemalja.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Rasjedi - Nancy Huston –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –