Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ognjen Čaldarović

Urbano društvo na početku 21. stoljeća : Osnovni sociološki procesi i dileme

  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • 02/2011.
  • 308 str., meki uvez
  • ISBN 9789532223712
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Urbana sociologija je, u kontekstu brojnih aktualnih događanja, sada više nego ikad pozvana dati tumačenja urbanih fenomena. Čaldarevićeva knjiga je utoliko i poziv na kritičko promišljanje urbane svakodnevice, lokalnih i globalnih ambijenata, i djelovanje, u uvjetima našeg još uvijek tranzicijskog društva, specifične anomije i gradova kao poprišta kaotičnog razvoja.

Na primjeru Zagreba autor raspravlja o mnogim ključnim dilemama daljnjeg širenja procesa urbanizacije te u tom smislu problematizira tekuće procese rekonstrukcije starijeg dijela grada, analizira smisao i perspektive visoke izgradnje te raspravlja i o budućoj rekonstrukciji (bivših) novih naselja.

Važna tema knjige su i socijalni značaj javnih prostora u suvremenom gradu, aspekti privatizacije javnih prostora te problemi korporacijske izgradnje koja dovodi do sve značajnijeg sužavanja prostora javnosti, javnog i slobodnog u suvremenom gradu. Naglašava se i važnost urbanog temporaliteta, a dio knjige posvećen je i sudbini grada u ratnim okolnostima. Raspravlja se i o implikacijama razvitka nautičkog turizma te se daje osvrt, kraća sociološka analiza Zadra.

Pri eksplikaciji ideja autor se služi klasičnim ali i najnovijim konceptima urbane i suvremene teorijske sociologije koji su razvijeni u posljednjem desetljeću pa u tom smislu raspravlja o konceptima M. Castellsa, A. Giddensa, S. Sassen i drugih autora vezanih kako za suvremenu sociologiju, tako i za suvremenu urbanu sociologiju.

 
***

Ognjen Čaldarović redoviti je profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje dugi niz godina predaje sociologiju grada, a bavi se i područjima suvremenih socioloških teorija, sociologije rizika i sociologije vremena.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –