Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ognjen Čaldarović

Čikaška škola urbane sociologije : Utemeljenje profesionalne sociologije

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 06/2012.
  • 200 str., meki uvez
  • ISBN 9789532224252
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga predstavlja prvi profesionalni Odjel za sociologiju u SAD. Odjel je započeo svoju aktivnost 1892. godine i bio je prvenstveno orijentiran na proučavanje različitih problema adaptacije doseljenika u veliki grad - Chicago. Ova je škola poznata po djelovanju mnogobrojnih autora koji su i danas značajni, primjerice Thomasa, Parka, Burgessa, Wirtha i drugih.

Razvili su niz zanimljivih socioloških koncepata i pristupa analizi fenomena u velikom gradu (primjerice, humana ekologija, ekološki pristup), kao i metode istraživanja kasnije poznate pod nazivom "kvalitativna metodologija" koja u današnje vrijeme doživljava novi procvat. Ova će knjiga biti korisna ne samo stručnjacima u području društvenih znanosti, nego i urbanistima, arhitektima i svima zainteresiranima za bolje razumijevanje urbanih fenomena i urbanog društva.


***

Ognjen Čaldarović redoviti je profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje dugi niz godina predaje sociologiju grada, a bavi se i područjima suvremenih socioloških teorija, sociologije rizika i sociologije vremena.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –