Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Drago Glamuzina Stanko Abadžić

Sami u toj šumi

  • Nakladnik: Bibliofil
  • 06/2011.
  • 100 str., tvrdi platneni uvez
  • ISBN 9789535672005
  • Cijena: 38.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Poetsko – fotografska monografija tiskano u 555 numeriranih primjeraka, knjiga izabranih pjesama Drage Glamuzine (s jednom, dosad neobjavljenom) i erotskih fotografija Stanka Abadžića.


Čitajući i gledajući tu knjigu, imamo dojam da se pjesnik i fotograf ozbiljno bore da svojim sredstvima izraze i pokažu taj svijet - primarno postavljen u trilogiji Drage Glamuzine koju, uz spomenute zbirke, čini i roman "Tri" - kao da se odjednom različiti mediji, jezik i slika, uposleni oko iste stvari, dojma, emocije, misli, stanja, istovremeno i sukobljavaju i surađuju. Iz odnosa fotografije i poetskog teksta izgleda kao da jedno drugom, na neki način, žele oduzeti primat, nametnuti se u onome o čemu govore i što pokazuju. Iz tog odnosa, koji je konflikt, ali i zajedništvo, sinergija, proizlazi ono što mislim da je najvažniji efekt ove knjige. Fotografije nisu samo ilustracije, one nisu samo dekor, one su nastavak tog poetskog svijeta, kao što i poezija djeluje kao proširenje i nastavak onoga što vidimo na fotografijama.

Ono što mi se u ovoj vezi fotografije i teksta čini važnim jest da njihov odnos u knjizi nekako prati konfliktni svijet ljubavnika koji se međusobno ljube, vole i ližu, ali i mrze, tuku ili gase metaforičke čikove na mekim trbusima. Ovo je slikovnica za odrasle u
najboljem smislu te riječi, a čitatelj kao da vozi nekakav recepcijski slalom, lijevo-desno, desno-lijevo, od fotografije do teksta i od teksta do fotografije. Fotografije pak daju knjizi i nekakav retro štih, u nekim pozama i s nekim dekorom podsjećaju na erotske fotografije iz 30-ih godina prošlog stoljeća (recimo akt žene na otomanu s cvjetnim uzorkom) i taj pogled unazad samo širi tu priču.

"Sami u toj šumi" zanimljiva je i rijetka knjiga u kojoj se konflikt i zajedništvo, svađa i pomirenje, prošlost i sadašnjost ocrtavaju i prelamaju kroz dvije sasvim različite i suprotstavljene optike koje se trude oko iste žene.

Zoran Ferić

Drago Glamuzina rođen je u Vrgorcu 1967. godine. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao novinar i redaktor u dnevnom listu Vjesnik te redaktor i zamjenik glavnog urednika u news magazinu Nacional. Od 2003. do 2011. glavni je urednik u izdavačkoj kući Profil, a od 2011. glavni urednik u izdavačkoj kući VBZ.

Objavio je knjigu pjesama "Mesari" (Naklada MD, 2001.), roman "Tri" (Profil, 2008.), knjigu pjesama "Je li to sve" (V.B.Z., 2009.), knjigu pjesama s fotografijama Stanka Abadžića "Sami u toj šumi" (Bibliofil, 2011.), knjigu pjesma "Everest" (Fraktura, 2016.), knjigu izabranih pjesama "Waiting For The Frogs To Fall" (HDP, 2017.) te roman "Drugi zakon termodinamike" (VBZ, Zagreb, 2021.). Za "Mesare" je dobio Nagradu "Vladimir Nazor" za knjigu godine i Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina. Za roman "Tri" dobio je nagradu tportala za najbolji roman godine. Knjige su mu prevedene na njemački, engleski, slovenski, makedonski i bugarski jezik. Živi u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –