Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Drago Glamuzina

Crni zec : sabrane i nove pjesme

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • 10/2022.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9789532863208
  • Cijena: 16.00 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U pjesničkoj trilogiji Drage Glamuzine – “Mesari”, “Je li to sve”, “Everest” – objedinjenoj u ovoj knjizi, autobiografski “stvarnosni” elementi bivaju univerzalizirani u sagu o svakodnevnoj borbi za preživljavanje u surovom svijetu koji nas uporno ništi i ne uzima zarobljenike. Njegov poetski opus tako postaje zaokruženi egzistencijalistički pjesnički žurnal, gotovo pa autobiografija u stihu, a tema životnog fajta, uz ljubavno-erotske odnose i obiteljski život, jedna od glavnih odrednica Glamuzininog pisanja.

Dosad neobjavljeni “Crni zec”, kao simbolički apendiks trilogije, donosi pak pjesnikov autorefleksivni pogled unatrag, kako na pjesme koje je pisao u zadnjih 25 godina tako i na događaje koji su utjecali na njegov osobni razvoj. Pritom naslovna pjesma “Crni zec” predstavlja svojevrsni simbolistički manevar unutar “stvarnosne” poezije, jer poput Baudelaireovog “Albatrosa”, posjeduje naglašen jednoznačni naboj.

Crni zec” tako poput kakvog vižljastog biofilnog duha nad vodama skakuće cijelom poetskom dionicom Drage Glamuzine, sve od početnih “Mesara” pa do završnog istoimenog “Post-scriptuma”, da bi na koncu prisvojio i naslovio cjelokupnu sabranu poeziju ovog vjerojatno najvažnijeg libertinca u srednjoj generaciji hrvatskog pjesništva.

Drago Glamuzina rođen je u Vrgorcu 1967. godine. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao novinar i redaktor u dnevnom listu Vjesnik te redaktor i zamjenik glavnog urednika u news magazinu Nacional. Od 2003. do 2011. glavni je urednik u izdavačkoj kući Profil, a od 2011. glavni urednik u izdavačkoj kući VBZ.

Objavio je knjigu pjesama "Mesari" (Naklada MD, 2001.), roman "Tri" (Profil, 2008.), knjigu pjesama "Je li to sve" (V.B.Z., 2009.), knjigu pjesama s fotografijama Stanka Abadžića "Sami u toj šumi" (Bibliofil, 2011.), knjigu pjesma "Everest" (Fraktura, 2016.), knjigu izabranih pjesama "Waiting For The Frogs To Fall" (HDP, 2017.) te roman "Drugi zakon termodinamike" (VBZ, Zagreb, 2021.). Za "Mesare" je dobio Nagradu "Vladimir Nazor" za knjigu godine i Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina. Za roman "Tri" dobio je nagradu tportala za najbolji roman godine. Knjige su mu prevedene na njemački, engleski, slovenski, makedonski i bugarski jezik. Živi u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –