Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stanko Abadžić

Pariz : Skice za portret grada

  • Nakladnik: Disput
  • 06/2012.
  • 140 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532601671
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Fotomonografija "Pariz - skice za portret grada" umjetničkog fotografa Stanka Abadžića donosi 113 autorovih fotografija Pariza nastalih u siječnju i veljači 2010. godine kada je u organizaciji HDLU-a i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske boravio u "Cité internationale des arts" u Parizu kako bi fotografski portretirao grad.

Snimajući unutarnju glazbu grada, Abadžić nam donosi Pariz koji ne postoji fizički, već je proizvod fotografovog Imaginarnog. Na Abadžićevim fotografijama Pariza puno je detalja koji više ne postoje u imaginariju grada: recimo, cirkuski vrtuljci s drvenim konjićima u galopu i kočijama što se vrte u krug. Ali nije to ono glavno što ove fotografije čini tako davnima: takva je njihova atmosfera, za čije je pak ostvarivanje najvažnije fotografovo oko.

Na fotografijama možemo uočiti nekoliko linija interesa. Prvu predstavljaju klasični pariški motivi kojima fotograf pristupa svjestan njihovih zamki. Ono što pokušava postići fotografiranjem amblematskog Eiffelovog tornja, na primjer, situacija je u kojoj on postaje jednako važan kao ostali dijelovi slike. Mjesta na kojima Abadžić otkriva svoj Pariz svakako su njegovi parkovi ispražnjeni od ljudi i pretvoreni u domove zimskih sanjarija. Tu su i pariški mostovi u kojima Abadžić pronalazi utjelovljene savršene unutarnje geometrije grada s njegovim magistralnim dijagonalama i metafizičkom prisutnošću ploha koje udomljuju svjetlo i sjenu.

Abadžić se i u ovom pariškom ciklusu svojih fotografija iskazuje kao "subjektivni dokumentarist", dakle autor koji slijedi isključivo svoju opsesiju o stvarnosti. Fotografirajući Pariz iz potpuno osobnog pogleda, Abadžić hvata prizore koji unose nedoumicu, jer su istodobno stvarni i hine stvarnost.

Predgovor monografiji napisao je esejist i publicist Zdravka Zima, koji je dan i u prijevodu na engleski i francuski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –