Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Povijest gej i lezbijskog života i kulture

  • Nakladnik: Sandorf
  • Urednik: Robert Aldrich
  • Prijevod: Ana Bunčić, Snježana Ðurđek
  • 11/2011.
  • 384 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537715076
  • Cijena: 290.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Jedan od prvih poslijeratnih zajedničkih izdavačkih projekata Hrvatske i Srbije, hrvatske izdavačke kuće Sandorf i beogradske Red Box, u prvom domaćem prijevodu donosi najpotpuniji opis svjetske gej i lezbijske povijesti. Knjiga je istovremeno priručnik i inspirativno štivo koje razotkriva stoljeća zabluda i preduvjerenja o istospolnoj ljubavi.

U pisanju ove sveobuhvatne knjige o jednom segmentu ljudske socijalne povijesti sudjelovalo je četrnaest autora, sveučilišnih profesora i povjesničara iz sedam zemalja, koji su pokušali prikazati različite društvene koncepcije i stavove prema homoseksualnosti kao i postupno oblikovanje jednog novog identiteta.

Knjiga počinje s antičkom Grčkom i Rimom a pokriva povijest sve do današnjih dana i problematike prava gej zajednice, AIDS-a i izvanbračnih zajednica.

Pored toga, knjiga se bavi i drugim kulturama pored onih zapadnih te pritom otkriva raznoliku svjetsku povijest istospolnih veza. Od perzijske homoerotične poezije, preko ženskih transvestita u Italiji osamnaestog stoljeća, sve do razuzdanih uživanja u Berlinu između dva svjetska rata te koncepta trećeg spola u Aziji i među Indijancima Sjeverne Amerike knjiga "Povijest gej i lezbijskog života i kulture" temelji se na velikoj količini obrađene građe: memoarima, pismima, arhivima, djelima likovne umjetnosti i književnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –