Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antal Szerb

Putnik i mjesečina

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • 04/2012.
  • 278 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320007
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Mihaly i Erzsi bili su ljubavnici. Želeći pobjeći od svojih malograđanskih sudbina, Erzsi od muža - bogatoga bankara, a Mihaly od dobrostojeće i opresivne obitelji, vjenčaju se i odlaze na bračno putovanje  u Italiju. Već u Veneciji Mihaly shvaća da ga brak ne spašava od opsesivne nostalgije za mladošću, naprasno napušta mladenku i odlazi na putovanje koje će mu osvijetliti njegov dotadašnji život i sudbinu.

Roman „Putnik i mjesečina“ Antala Szerba, jednog od najistaknutijih pisaca mađarske književnosti u periodu između dva svjetska rata, jedan je od najvažnijih psiholoških romana mađarske književnosti. Napisan je 1937. godine, u trenutku kad je fašizam već uvelike prodro u sve sfere života, kad je postalo izvjesno da je svjetska katastrofa na pomolu.

Djelo je protkano preciznim psihološkim opisima koji nadilaze granice pukoga psihološkoga romana, postajući dokumentom beznađa u kojemu se našlo humanističko građansko društvo nadvijeno sjenom fašizma spremnog na pustošenje svijeta.


Riječ je o pametnom i čarobnom romanu, neprestano zabavnom i punom aforizama za pamćenje. Szerb je bio vrlo nadaren pisac, a najoštriji u predviđanju nesreće koja ga je naposljetku stajala života. Na našu sreću, uspomena na njega živi i dalje. 
                       
T. Lichtig, TLS

Najljepši su kod ove knjige njezin ton i nepokolebljiv karakter. [...] Posjeduje nešto gotovo božansko - što dolazi do izražaja tim više što Szerba njegova silna inteligencija nije nagnala da napiše suhoparno perfekcionističko djelo.
The Guardian

Putnik i mjesečina ima elemenata prave paranoidne vizije, žestoka nadrealizma, putopisnog vodiča, priče strave i užasa, čestertonske fantazije, intelektualne debate i nelagodne društvene satire. [...] to je knjiga koja žari, koja ima važnost...
Times Literary Supplement


***

Antal Szerb, (Budimpešta, 1901. – Balf, 1945.) jedan je od najistaknutijih pisaca mađarske književnosti u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Odrastao u izrazito intelektualnoj sredini kao potomak jedne od najobrazovanijih židovskih obitelji u Mađarskoj, već se odmalena isticao bistrinom uma i erudicijom. Po završetku studija njemačkog, mađarskog i engleskog jezika, ubrzo postaje cijenjeni povjesničar književnosti i prevoditelj, da bi već s trideset dvije godine bio izabran za predsjednika Mađarskoga književnog društva. Odigrao je ključnu ulogu u popularizaciji književnosti u Mađarskoj svojim znanstvenim djelima "Povijest mađarske književnosti" (Magyar irodalomtörténet) i Povijest svjetske književnosti (A világirodalom története), koja su postala nezaobilaznim priručnicima u literarnoj izobrazbi.

Kao pisac, bio je jedinstvena pojava u mađarskom književnom miljeu, zahvaljujući djelima koja se odlikuju istančanim spojem humora, filozofije i zanimljivih zapleta, nastalima na zasadama ironijske intelektualističke zapadnoeuropske novelistike. Nakon jednogodišnje stipendije u Engleskoj 1934. nastaje njegov prvi značajni roman: "Legenda o Pendragonu" (A Pendragon legenda); 1937. objavljuje roman "Putnik i mjesečina", 1943. "Kraljičinu ogrlicu" (A királyné nyaklánca), a godinu dana poslije zbirku "100 pjesama" (Száz vers).

Premda židovskoga podrijetla, obitelj Antala Szerba još je u njegovoj najranijoj dobi konvertirala na katolicizam. Posvećena religioznost stalan je motiv u Szerbovim djelima, kojoj, kao uostalom i u vlastitu životu, istodobno suprotstavlja sumnju i filozofsku neizvjesnost. U vrtlogu ratnoga pakla, Antal Szerb ostaje u domovini, gdje 1945. godine biva ubijen u mađarskom koncentracijskom logoru u Balfu.
The Guardian

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –