Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Zbornik Vrgorske krajine 1

  • Nakladnik: Leykam international
  • Urednik: Tihomir Radić, Mladan Vidović
  • 06/2012.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789537534868
  • Cijena: 26.54 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova je knjiga uređivački projekt prof. dr. sc. Tihomira Radića (1935 - 2012) koji se objavljuje posthumno.


**

"Zavičajna udruga Vrgorčana, koja od 1984. godine djeluje u Splitu, prije više godina prihvatila je ideju da pristupi izdavanju zavičajnog 'Zbornika Vrgorske krajine'. Formiran je uređivački odbor i izabran glavni urednik koji će obavljati potrebne i uobičajene poslove u cilju ostvarivanja te zamisli. Međutim, kao što se to često događa, javile su se različite prepreke, nevjerice, dvojbe, pa čak i ozbiljne sumnje u pogledu aktualnosti, sadržaja, interesa i niza drugih pitanja vezanih za izdavanje odnosne publikacije.

Štoviše, polazeći od shvaćanja da je nakon stoljetnih stremljenja hrvatski narod ostvario svoju suverenu, samostalnu i međunarodno priznatu državu u kojoj smo svi svoji na svome, neki misle da je i djelovanje zavičajnih udruga suvišno.

Doista, prikupljajući tekstove koji bi mogli biti zanimljivi kao građa zamišljenog Zbornika, i sam je autor ovog ogleda prihvatio istaknutu primjedbu kao izazov za promišljanje. Posebno se činila upitnom nevjerica spram zborničke publikacije u suvremenim uvjetima, kod činjenice da neka zavičajna središta, pa čak i pojedina mjesta diljem Dalmacije postižu na tom području zavidne rezultate.

Što je vrijeme više prolazilo, a stvaranje zavičajnog Zbornika činilo se sve manje izglednim, glavni je urednik nalazio svojevrsno smirenje u nadi da je na tragu spoznaje nečeg novog što je društveno izrazito korisno. Počeo je s postavkom da je zavičajnost u suvremenom svijetu globalizacije ne samo neizbježna strana procesa, nego ključna konstitutivna sastavnica ukupnog napretka, u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Drugim riječima, polazi od stava da znanstveni pristup zavičajnosti općenito, pa tako i u svakom konkretnom obzoru treba uzeti kao polaznu osnovu u odlučivanju o izdavanju zbornika i svim drugim pitanjima s tim u vezi.

Poglavito je važno pitanje sadržajnosti, tematiziranja, moduliranja, polemičnosti i sl. jer je očigledno da žarišta mnogih suvremenih sporova i velikih antagonizama treba tražiti u relaciji višestrukih prožimanja lokalnog i globalnog. Primjerice, uobičajena izreka misli globalno, djeluj lokalno podliježe kritici jer je često suvislije shvaćanje da se misli lokalno i djeluje globalno na dobrobit ukupnog svijeta i ljudskog progresa."


( iz teksta Tihomira Radića "Zavičajnost  u svijetu globalizacije" )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –