Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Hrvatska srednjovjekovna proza I. : Legende i romani

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • Urednik: Stjepan Damjanović
  • 09/2013.
  • 416 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531503198
  • Cijena: 190.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Srednjovjekovne legende, romani i fragmentirani tekstovi žanrovska su odrednica prve knjige izabranih djela hrvatske srednjovjekovne proze objavljenih u ediciji "Stoljeća hrvatske književnosti". Nastanak i razvoj hrvatske srednjovjekovne književnosti obilježen je višestrukim utjecajima stranih književnosti, isprva kasnoantičke i grčkobizantskoslavenske književnosti, a potom i zapadnoeuropske literature.

Prema materijalnom i duhovnom kontekstu vlastite sredine hrvatski srednjovjekovni prozaisti prihvaćali su i prilagođavali razne žanrovske modele prozne književnosti zapadnoeuropskoga kulturnoga kruga, posebice legende i romane koji prema književno-umjetničkim kriterijima pripadaju najzanimljivijim ostvarenjima srednjovjekovne proze.

Pretežito svetačke legende brojnije su i raznovrsnije spram malo sačuvanih romana isključivo svjetovne tematike i prijevodno-kompilacijskoga karaktera koje suvremena hrvatska književna historiografija prepoznaje kao razmjerno koherentnu skupinu fabularnih proza, srodnih naratoloških tehnika, sadržaja i svjetonazora.

Pročitaj poglavlje!

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –