Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Neven Vulić ×

Kritika • 27.09.2015.

Miroslav Krleža : Bela, dijete drago - pisma

Dinamika ovih pisama sadrži sve što bi ona i trebala imati, od sitnih životnih detalja pa do dijeljenja informacija koja se nikad ne bi drugdje i mogla zapisati osim u pismu, a da tekst zadrži svoj smisao.
Kritika • 17.08.2015.

Boris Havel : Pregled povijesti Izraela

Boris Havel u 'Pregledu povijesti Izraela' podvlači najvažnije događaje moderne izraelske povijesti i od sedamdesetih naovamo, gdje mnogi raniji povijesni pregledi zastaju.
Preporuka • 07.07.2015.

Uzeti bez pogovora i čitati

Bez obzira na nalete svježih Bolañoa, Knausgaarda, Houellebecqova, Krležinih pisama i sasvim novih romana naših pisaca (poput Perišićevog Područja bez signala), ipak sam odabrao neke starije naslove koji zaslužuju biti istaknuti.
Kritika • 29.06.2015.

Zijah A. Sokolović : Glumac... je glumac... je glumac

U djelu 'Glumac... je glumac...' Zijaha A. Sokolovića najzanimljivije je kako se središnji položaj glumca, koji utoliko nema potporu u drugim likovima, već je prepušten sâm sebi, koleba između teatarskog i stand-upa, izvedbenog i intimnog, humorističnog i redateljskog ali u sebi ima i puno onog spontanog.
Kritika • 28.05.2015.

Slavenka Drakulić : Dora i Minotaur

Slavenka Drakulić sjajno je prikazala Doru Maar, i njezinu, žensku stranu ove priče. Ne mislim samo na unutrašnji život protagonistice, nego i povijesni i kulturni kontekst u kojem se ličnost Dore Maar formirala, egzistirala i unutar kojeg se počela urušavati.
Kritika • 22.01.2015.

Milana Vuković Runjić : Hotel u oblacima 1914.

Netom minulu godinu vjerojatno je najsnažnije obilježila stota obljetnica početka I. svjetskog rata, a novi tekst Milane Vuković Runjić godinu početka tog sukoba nosi i u naslovu. "Hotel u oblacima, 1914.“ dijeli Matoša s prethodnim autoričinim djelom "Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima“, no u imaginarnom Grand Hotelu Majestic koji se nalazi blizu ondašnje međe Rusije, Njemačke i Češke Matoš je...
Kritika • 22.12.2014.

Zoran Pilić : Nema slonova u Meksiku

U okupljenih devet priča ponekad se zemljopisno ne mičemo daleko, ali tonemo u dubine ovisničkih, osamljenih ili zaljubljenih pojedinaca sitnim introspektivnim vezom rečenica koje nehajno i govornim jezikom nude ono što čitatelju treba. Uvjerljiv stil, gotovo minimalistički, uvlači čitatelja u ono što i Pilić u jednoj priči naziva, parafrazirano, nečim poput misli koje dolaze dok hodaš, dakle nečim...
Kritika • 23.11.2014.

F. William Engdahl : Uništite Kinu

William Engdahl jasno je odabrao stranu. Nastupa kao otvoreni protivnik hegemonijske politike Sjedinjenih Američkih Država, i kao optužitelj beskrajne gramzivosti i neopisivo jake američke želje za održanjem na prvom mjestu - gospodarskom, vojnom i kulturnom. Autor Amerima zamjera i apsolutno pomanjkanje morala, načela, normi i ideala koji nisu vezani uz profit i moć, očiglednu nestašicu dobronamjernosti,...