Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Edicije Božičević ×

Kritika • 15.01.2021.

Mihail M. Bahtin : Teorija romana

Pred nama je zbornik prepun zbivanja, apsolutno lepršav, s dijelovima teksta koji nalikuju serijama slobodarski nizanih natuknica, onima koji su poput najuspjelijih studija iz zlatnog doba filoloških istraživanja i vrsnih traktata iz filozofije književnosti i jezika. Ima tu etnologije, folkloristike, povijesti, psihologije i napose antropologije.
Najava • 07.10.2020.

Predstavljanje zbornika 'Teorija romana' Mihaila M. Bahtina

Predstavljanje zbornika 'Teorija romana' Mihaila M. Bahtina, jednog od najznačajnijih ruskih filozofa i književnih teoretičara dvadesetog stoljeća, održat će se u srijedu 7. listopada u Knjižari Fraktura u Zagrebu. O knjizi će govoriti prevoditelji Ivo Alebić i Danijela Lugarić Vukas te profesori komparativne književnosti Tomislav Brlek i Dean Duda.
Kritika • 05.03.2020.

Philippe Claudel : Pseći arhipelag

Philippe Claudel čitatelja suočava sa sljedećom situacijom: na vrata nam pokuca netko tko očajnički treba našu pomoć, mi ga momentalno procjenjujemo kao potencijalnu prijetnju, čak ne kao životnu ugrozu, nego naprosto remećenje komocije. U atmosferi neznanja, apriornog straha i maksimalne fokusiranosti na osobnu mikrosituaciju, nestaje ljudskosti i suosjećanja, a kad toga nema, ne može biti ni života,...
Najava • 29.01.2019.

Tribina Suvremena latinoamerička književnost

Na tribini 'Suvremena latinoamerička književnost' bit će predstavljena istoimena biblioteka Edicija Božičević u kojoj je dosad objavljeno dvanaest naslova suvremenih latinoameričkih pisaca. O knjigama će govoriti prevoditelj Matija Janeš i urednik Josip Ivanović, a razgovor će moderirati književnik Tomica Bajsić.
Kritika • 30.10.2018.

Boris Perić : Zagabrijel

Posežući duboko u ostavštinu klasične erudicije, igrajući se dragim mu temama i motivima (fantastika, hermeneutika, povijest, lingvistika), Perić 'Zagabrijelom' ispisuje apokaliptičku viziju početka 21. stoljeća u kojoj se sve opire svemu, komunikacija postaje buka, a ludizam i budalaština politički stav i čin otpora, priprema za revoluciju u čaši vode, revoluciju nakon koje će, je li, sve biti navlas...