Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Najava ×

Najava • 28.02.2021.

Poziv piscima, pjesnicima i prevoditeljima za sudjelovanje u projektu međunarodne mreže književnih rezidencija 'Ulysses' Shelter'

Izdavačka kuća Sandorf pokrenula je treći ciklus projekta književnih rezidencija 'Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter'. Projekt i mreža rezidencija namijenjeni su mladim piscima (proza i/ili poezija) i književnim prevoditeljima u dobi do 40 godina. Do 28. veljače 2021. otvoren je poziv za tri hrvatska sudionika.
Najava • 27.02.2021.

U prevodilačkom ringu: Anja Majnarić i Mišo Grundler

Anja Majnarić i Mišo Grundler okušat će se u prijevodu s engleskog na hrvatski jezik ulomka iz romana 'Neverwhere' Neila Gaimana. 'Okršaj' dvoje iskusnih književnih prevoditelja održat će se u subotu, 27. veljače na internetskoj platformi za videosastanke Zoom pod moderatorskom palicom književne prevoditeljice Patricije Horvat.
Najava • 26.02.2021.

Književni petak : Tradicija, baština i ideologija

O transformacijama shvaćanja kulturne baštine, književnosti i umjetnosti od devedesetih naovamo, primjerima proizvodnje znanja suprotstavljenog ideološkom konsenzusu, kao i o međunarodnim raspravama o dekolonizaciji i depatrijarhalizaciji kulture, govorit će Sanja Horvatinčić, Dinko Kreho i Ana Kutleša.
Najava • 20.02.2021.

Hrvatski P.E.N. centar i Društvo hrvatskih književnih prevodilaca organiziraju memorijalni skup za nedavno preminulu Trudu Stamać

Hrvatski P.E.N. centar i Društvo hrvatskih književnih prevodilaca organiziraju memorijalni skup pod nazivom 'Verweile doch, du bist so schön: kapi sjećanja za Trudu' za njihovu članicu, znamenitu književnu prevoditeljicu i antologičarku njemačke i austrijske poezije Trudu Stamać.
Najava • 15.02.2021.

Otvorena izložba 'Slikoknjige: okrhnutost' Ive Valentić i Sanje Lovrenčić

U Kabinetu Malih zvona otvorena je izložba „Slikoknjige: okrhnutost“ Ive Valentić i Sanje Lovrenčić. Izloženo je deset samostalnih listova njihove zajedničke umjetničke knjige nastale kao neposredan odgovor na potres u Zagrebu. Izložba je otvorena do 15. veljače 2021.
Najava • 07.01.2021.

Književni magazin Best Book predstavlja knjigu mjeseca - 'Devet života gospođe Adele' Nade Gašić

Književni magazin Best Book u Knjižari Fraktura predstavlja knjigu mjeseca prema izboru Best Booka. Iz mjeseca u mjesec o njima razgovaraju autori, urednici, prevoditelji, književni kritičari, nakladnici... Knjiga mjeseca siječnja je "Devet života gospođe Adele", treći roman nagrađivane književnice i prevoditeljice Nade Gašić, objavljen 2020. u izdanju Sandorfa.
Najava • 16.12.2020.

Predavanje 'Nepoznata Zagorka: Što se krije u Hrvatskom državnom arhivu?'

Predavanje Ivane Kuhar 'Nepoznata Zagorka: Što se krije u Hrvatskom državnom arhivu?' održat će se u srijedu 16. prosinca putem Zoom platforme. Ovo izlaganje donosi sažet pregled dokumentacije u Hrvatskom državnom arhivu raspršene u osamnaest različitih fondova i zbirki s ciljem rasvjetljavanja poznatih i nepoznatih fragmenata Zagorkinog života.