Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Najava ×

Najava • 07.10.2020.

Predstavljanje zbornika 'Teorija romana' Mihaila M. Bahtina

Predstavljanje zbornika 'Teorija romana' Mihaila M. Bahtina, jednog od najznačajnijih ruskih filozofa i književnih teoretičara dvadesetog stoljeća, održat će se u srijedu 7. listopada u Knjižari Fraktura u Zagrebu. O knjizi će govoriti prevoditelji Ivo Alebić i Danijela Lugarić Vukas te profesori komparativne književnosti Tomislav Brlek i Dean Duda.
Najava • 04.10.2020.

Festival europske kratke priče i Festival Hay propituju budućnost Europe

Elif Shafak, Hanif Kureishi, Aleksandar Hemon, Yann Martel, Irvine Welsh… samo su neke od književnih zvijezda koje će od 4. do 9. listopada gostovati na Festivalu europske kratke priče. U partnerstvu s festivalom Hay istaknute europske spisateljice, novinarke, umjetnice, znanstvenice i poduzetnice promišljaju vlastite vizije budućnosti i o njima raspravljaju.
Najava • 04.10.2020.

19. Festival europske kratke priče ruku pod ruku s Hay Festivalom u Rijeci i Zagrebu

19. Festival europske kratke priče: Luka različitosti održat će se od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu, a od 6. do 9. listopada u partnerstvu s FEKP-om i Sveučilištem u Rijeci svoje programe (panel-rasprave, čitanja, filmske projekcije i izvedbe) paralelno će organizirati i Hay Festival Europa28. Programi će se uglavnom održavati u kombinaciji uživo + stream.
Najava • 02.10.2020.

Pjesnikinja petkom – Lidija Deduš i Vanda Mikšić

Pjesnikinje Lidija Deduš i Vanda Mikšić, nove su gošće tribine 'Pjesnikinja petkom'. Monika Herceg razgovarat će s njima o njihovim zadnjim zbirkama poezije, o njihovim poetikama koje se ponajviše bave dodirima sa stvarnošću, načinu na koji pristupaju gradnji pjesama i zbirki unutar takvih obrazaca.
Najava • 01.10.2020.

Pjesnici u Zapruđu – Evelina Rudan

Na Novozagrebačkoj tribini Pjesnici u Zapruđu gostuje Evelina Rudan, izvanredna profesorica na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, uz brojne stručne radove autorica šest objavljenih zbirki poezije i jedne slikovnice. Susret će moderirati Lahorka Plejić Poje.
Najava • 19.09.2020.

13. Vrisak završava programom posvećenom Bekimu Sejranoviću

Veliko finale 13. Vriska započet će bosanskohercegovački pjesnik i prozaik Almin Kaplan koji će predstaviti svoju novu zbirku 'Dubravske priče'. Zadnja večer Festivala posvećena je romantiku i buntovniku Bekimu Sejranoviću, a završit će video intervjuima s tri poznate europske strip umjetnice: Anom Penyas, Magnhild Winsnes i Barbarom Yelin.
Najava • 18.09.2020.

Predstavljanje knjige 'Čaj od ruže' Karle Kuzle

Predstavljanje knjige 'Čaj od ruže' autorice Karle Kuzle održat će se u petak 18. rujna u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu. Ova knjiga problematizira životnu borbu s psihičkom bolešću, dugotrajna liječenja, stigmatizaciju oboljelih, ali i nezaustavljih duh i upornost da se usprkos svemu bori za svoje mjesto pod ovim nebom.