Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aleš Čar

O podnošljivosti

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Jagna Pogačnik
  • 02/2015.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9789533046914
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Aleš Čar, jedan od najintrigantnijih suvremenih slovenskih pisaca, u romanu "O podnošljivosti" prati tri generacije obitelji koja živi u rudarskom gradu uz današnju slovensko-talijansku granicu (od tridesetih godina 20. stoljeća, kada je Grad bio u Italiji, preko Drugog svjetskog rata i prekograničnog krijumčarenja u socijalističkoj Jugoslaviji do naših dana).

U središtu je romana stari Otac, krijumčar i kontrabasist koji je u velikom ratu bio u četiri vojske i svirao četiri državne himne, njegovih pet kćeri (Nulta, Prva, Druga, Treća i Četvrta) i dvojica unuka (pripovjedač i Zadnji).

Pisac sugestivno prikazuje globalnu vojnu ludost, a niz tanku nit istodobno se spušta i u kompleksni obiteljski labirint, pokazujući da intimni pakao nije ništa manje užasan od ideološkog. Obiteljske tajne, zamršeni odnosi, incest, sukobi čije se posljedice raspliću desetljećima čine gusto tkanje ovog briljantno napisanog romana.

Čarova šetnja 20. stoljećem donosi uvid u ono iz čega su rasle osnovne slovenske obiteljske vrijednosti i naravno u ono što ih je nemilosrdno pretresalo i razbijalo, od poslovičnog alkoholizma do incestuoznosti.

Igor Bartož,  Delo

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –