Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 08.07.2024.

Festival svjetske književnosti : dvanaesto izdanje okuplja autore iz 15 zemalja
Održava se
01.09.-07.07.2024.

Grafičko oblikovanje: Ivan Stanišić

Samoća primarnih brojeva Giordano Paolo
Mi, utopljenici Jensen Carsten
Čitav jedan život Seethaler Robert
Carstvo životinja Del Amo Jean-Baptiste
Ako sve i nestane Liljestrand Jens

Dvanaesto izdanje Festivala svjetske književnosti, jednog od najraskošnijih kulturnih događanja u regiji i šire, tradicionalno će se održati na kultnim lokacijama u srcu Zagreba. Od 1. do 7. rujna publika će se u Zagrebačkom kazalištu mladih, Knjižari Fraktura, Galeriji Forum i Galeriji Kranjčar družiti s najvećim zvijezdama svjetske i domaće književnosti.

Autorice i autori iz više od petnaest zemalja svijeta, laureatkinje i laureati najprestižnijih književnih nagrada poput Prix Goncourt, Premio Strega i Premio Campiello, Zagreb će ponovno učiniti središtem svjetske književnosti. 

Festival svjetske književnosti otvara jedan od najpopularnijih suvremenih talijanskih pisaca Paolo Giordano, čiji je prvi roman Samoća primarnih brojeva (Algoritam, 2009.; prijevod Maja Adžija) prodan u više od milijun primjeraka samo u Italiji, a najnoviji naslov Tasmanija, u prijevodu Dragane Vulić-Budanko, o svijetu koji gori, otuđenosti i nadi, proglašen je najčitanijom knjigom u Italiji 2022. 

Na Festivalu gostuje i Yomi Adegoke, britanska novinarka i spisateljica uvrštena na Forbesov popis 30 najutjecajnijih osoba mlađih od 30 godina, čiji provokativan roman Lista, u prijevodu Krešimira Sučevića Međerala, propituje šokantan utjecaj društvenih mreža i moć optužbe. Britanski autor Matthew Blake hit-romanom Anna O., u prijevodu Alenke Mirković-Nađ, globalnim fenomenom koji je već kao rukopis prodan za prijevod u više od 30 zemalja, a Netflix prema knjizi snima istoimenu TV seriju.

Carsten Jensen – danski autor predstavit će roman Mi, utopljenici, veličanstvenu sagu o sudbini gradića Marstal, u prijevodu Sande Ljubas, te jedne od naših najpoznatijih i najprevođenijih spisateljica Slavenke Drakulić, koja će predstaviti novu knjigu O čemu ne govorimo, zbirku priča koja na govori o teretu bolesti i o tome kako nam priče mogu pomoći da odgovorimo na najvažnija pitanja o sebi i drugima. 

Ne propustite tribinu s Robertom Seethalerom, austrijskim glumcem, scenaristom i hit-autorom koji je romanom Čitav jedan život, u prijevodu Željke Gorički, osigurao finale Međunarodne nagrade Man Booker i Međunarodne nagrade IMPAC Dublin, a prema knjizi je snimljen i uspješan istoimeni film. Tu je i gostovanje Johanne Mo, švedske autorice čija je trilogija Ubojstva na otoku, u kojoj se napetost može rezati nožem, a koju je prevela Elizabeta Vrbančić, u Švedskoj postala detektivski serijal broj jedan. 

Na Festival svjetske književnosti dolaze i Jean-Baptiste Del Amo, francuski suvremeni klasik koji je zaludio svijet romanom Carstvo životinja, u prijevodu Željke Somun, i švedski pisac Jens Liljestrand, autor svjetskog bestselera Ako sve i nestane, u prijevodu Edina Badića.

A tu je i europska senzacija The Wrong Language Tour – šest autorica i autora s Kosova, Srbije i Švicarske koji književnost pretvaraju u nezaboravan performans! Ariane von Graffenried, Blerina Gaxha Rogova, Maša Seničić, Adelina Tërshani, Dario Hajrić i Gerhard Meister, u pratnji benda, pokazat će ti svu snagu žive riječi.

I to nije sve! Na dvanaestom izdanju Festivala gostuju i Elia Barceló, Teolinda Gersão, Nadia Ghulam, Monika Helfer, Lucía Lijtmaer, Agnieszka Szpila, Sebastià Alzamora, Vincenzo Latronico, Reinhard Kaiser-Mühlecker, Ariel Magnus, te jake snage domaće književne scene Ana Badurina, Snježana Banović, Anda Bukvić Pažin, Nadežda Čačinovič, Lidija Deduš, Ena Katarina Haler, Katica Ivanković, Slobodana Matić Kovač, Dijana Matković, Tatjana Peruško, Ivana Šojat, Marina Vujčić, Milana Vuković Runjić, Vlaho Bogišić, Ivica Đikić, Marko Gregur, Andy Jelčić, Namik Kabil, Damir Karakaš, Luka Ostojić, Jurica Pavičić, Želimir Periš, Edo Popović, Sven Popović, Dušan Šarotar, Faruk Šehić, Vojo Šindolić, Andrija Škare, Dean Šoša i drugi.

Program FSK 2024.

Ulaznice za dvanaesti Festival svjetske književnosti bit će dostupne po cijeni od 6,99 eura na internetskoj stranici CoreEvent, u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17, Zagreb) od 1. kolovoza do 7. rujna i na Frakturinoj blagajni u Zagrebačkom kazalištu mladih (Ulica Nikole Tesle 7, Zagreb) od 1. do 7. rujna od 17 do 21 sat. Prilikom kupnje ostvarujete jedinstveni popust od 3 eura na sve književne naslove u Knjižari Fraktura i Zagrebačkom kazalištu mladih tijekom trajanja Festivala. 

Sve novosti pratite na novoj stranici Festivala svjetske književnosti!

Festival svjetske književnosti 2024. podržavaju: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Kreativna Europa – program Growing Together, Turistička zajednica grada Zagreba, Fondacija Jan Michalski, Zaklada Traduki, EUNIC, Austrijski kulturni forum, Danish art fondation, Francuski institut u Hrvatskoj, Veleposlanstvo kraljevine Portugal, Talijanski kulturni institut, Veleposlanstvo Republike Slovenije, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, Institut Ramon Llull, Veleposlanstvo kraljevine Švedske, Kulturrådet. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –