Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 02.06.2021.

Otvaranje 20. Festivala europske kratke priče
Održava se
05.06.2021. u 19h

Otvaranje 20. Festivala europske kratke priče održat će se u nedjelju 6. lipnja u 19 sati u Kinu Tuškanac, razgovorom s jednim od najznačajnijih suvremenih američkih književnika, Paulom Austerom

Još u svojem prvom proznom djelu, “Izum samoće”, Paul Auster samoću je pretvorio u temu, provodni motiv i prostor istraživanja koji posjećuje sa svakom svojom novom knjigom. “Tek kroz samoću”, reći će jedan od najznačajnijih književnika dvadesetog stoljeća, “možemo razumjeti svoj odnos s drugima”. Čak i na pustom otoku, tvrdi Auster, otkrit ćemo da smo drugima nastanjeni: naš jezik, naše sjećanje, pa čak i sama naša svijest o samoći – rođena je u odnosu s njima. Ima li, dakle, bolje uvodne misli i boljeg autora za otvorenje književnog festivala posvećenog otocima?

Paul Auster pridružit će se putem Zooma, a s njim će razgovarati profesor Tomislav Brlek te umjetnički voditelj FEKP-a Roman Simić. Austerove tekstove će čitati Vilim Matula.

Zbog epidemiološke situacije, broj mjesta je ograničen pa besplatne ulaznice možete preuzeti na blagajni Kina Tuškanac od 1. do 6. lipnja. Blagajna je otvorena svakim danom sat vremena prije prve projekcije.

Program 20. FEKP-a će se moći pratiti i putem prijenosa uživo na YouTube kanalu FekpHrvatska

Više informacija o Festivalu potražite ovdje

O autoru

Paul Auster (foto: FEKP)

Paul Auster rođen je u Newarku, država New Jersey 1947. godine. Englesku i komparativnu književnost diplomirao je na Sveučilištu Columbija, zatim je četiri godine radio kao književni prevoditelj u Parizu. Svjetsku popularnost i sveopće priznanje kritike stekao je Njujorškom trilogijom, ciklusom triju slabije povezanih (anti)detektivskih romana (metafizičkih trilera), Stakleni grad, Duhovi i Zaključana soba, u kojima je propitivanje čvrsto postavljenih pravila žanra najčešće povezano s temama gubitka, pronalaska ili prisvajanja identiteta. Junaci su tih romana najčešće privatni istražitelji ili pisci, a ozračje je djelâ prožeto tajanstvenošću i napetošću, svojstvenima žanrovima koje se dekonstruira.

Objavio je više od 15 romana, nekoliko knjiga autobiografskih zapisa, eseja i zbirki poezije, a izvanknjižnoj publici poznat je po scenariju za film Dim (Smoke, 1995) redatelja Waynea Wanga, kultno ostvarenje filmskih devedesetih. Neke od scenarija je i sam režirao (Lulu na mostu, Inner Life of Martin Frost). Živi u Brooklynu, država New York, sa ženom Siri Hustvedt, također književnicom i dvoje djece.

Paul Auster

Nevidljivo

  • Prijevod: Marko Maras
  • Profil 05/2011.
  • 173 str., meki uvez
  • ISBN 9789533192130

Radnja počinje u proljeće 1967. kada dvadesetogodišnji Adam Walker, ambiciozan pjesnik i student Sveučilišta Columbia, susreće misteriozna Francuza Rudolfa Borna, gostujućeg profesora na Columbiji i njegovu zavodljivu djevojku Margot. Uskoro, Walker će postati dio opasna ljubavnog trokuta, mreže odnosa koji će dovesti do iznenadna i nasilna raspleta što će mu zauvijek promijeniti život.

– Paul Auster čita ulomak iz knjige 4321 –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –