Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.09.2016.

Petak na Festivalu svjetske književnosti 2016.
Održava se
09.09.2016. u 12h

Muriel Barbery

U programu Festivala svjetske književnosti, u petak 10. rujna održat će se Književna matineja za srednjoškolce na kojoj će učenici XVIII. gimnazije ugostiti Zorana Ferića. U programu Dvostruki portret gostuju njemačka autorica Adriana Altaras i Julijana Matanović, a u programu Pisac i njegov čitatelj - bugarski pisac Zaharij Karabašliev i Ksenija Banović.

Održat će se okrugli stol o Holokaustu u književnosti na kojem će sudjelovati Daša Drndić, Péter Gárdos i Dušan Šarotar.

Na tribini Razotkrivanje predstavit će se francuska autorica Muriel Barbery, poznata po svom romanu "Otmjenost ježa" (Litteris, 2009.), koji je uspeo autoricu na sam vrh suvremene francuske proze. Roman je preveden na više od trideset jezika u milijunskoj nakladi.

Mali noćni strip-tiz kojeg vodi Vladimir Šagadin predstavit će belgijskog strip-autora Christiana Durieuxa, dok će splitska publika imati priliku upoznati slovenskog autora Gorana Vojnovića, koji će predstaviti svoj novi roman "Smokva" (Fraktura, 2016).

PROGRAM:

Na osami blizu mora Ferić Zoran
Titove naočale Altaras Adriana
Groznica u zoru Gárdos Péter
18% sivo Karabašliev Zaharij
Otmjenost ježa Barbery Muriel
Smokva Vojnović Goran

12:00 - 13:00 // Zagreb // Velika dvorana kina Europa
Književna matineja za srednjoškolce: Zoran Ferić
Zoran Ferić: Na osami blizu mora
Moderiraju učenici XVIII. gimnazije.


18:00 - 19:00 // Zagreb // Dvorana Müller kina Europa
Dvostruki portret - Adriana Altaras i Julijana Matanović
Moderira: Lidija Lacko Vidulić

Adriana Altaras rođena je 1960. godine u Zagrebu, od 1964. živjela je u Italiji, poslije u Njemačkoj. Studirala je glumu u Berlinu i New Yorku, glumila na filmu i televiziji, a od devedesetih godina prošlog stoljeća postavlja na scenu kazališne predstave i opere. Primila je brojna odlikovanja, između ostalih Saveznu filmsku nagradu, kazališnu nagradu pokrajine Nordrhein-Westfalen te Srebrnog medvjeda za glumu. Godine 2012. objavila je roman "Titove naočale" koji je postao bestseler, a 2016. roman "Dojča". Adriana Altaras živi s obitelji u Berlinu.


18:00 - 19:00 // Zagreb // Velika dvorana kina Europa
Filmska večer s Péterom Gárdosem
Groznica u zoru (Mađarska, 2015.)

Groznica u zoru nevjerojatna je, ali istinita ljubavna priča koju je poznati mađarski redatelj Péter Gárdos napisao na temelju pisama svojih roditelja.

Nakon oslobađanja iz koncentracijskog logora mladi Mađar Miklós brodom putuje u Švedsku. Premda mu liječnik predviđa samo šest mjeseci života, upušta se u neobičan pothvat: u potrazi za djevojkom piše svim Mađaricama na oporavku u toj zemlji – a ima ih čak stotinu i sedamnaest. Kad primi odgovor od Lili, odmah se zaljubi. No da bi svoju vezu ostvarili, Miklós i Lili moraju se boriti sa skandinavskom birokracijom, slijepom ljubomorom, beznadnim dijagnozama, stotinama kilometara udaljenosti i tragičnim posljedicama rata.


17:00 - 18:00 // Zagreb // Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Pisac i njegov čitatelj - Zaharij Karabašliev i Ksenija Banović
Moderira: Tanja Tolić

Zaharij Karabašliev (1968., Varna) bugarski je autor koji je živio u SAD-u. Piše kratke priče, romane i drame. Najznačajnije djelo mu je prvijenac "18% sivo" (2008.) koji je u Bugarskoj postao bestseler i doživio 10 izdanja. Od strane fondacije „Edward Vick“ "18% Sivo" proglašen je bugarskim romanom godine te je bio finalist na književnom bijenalu „Elias Canetti“. Svrstan je među 100 najvoljenijih knjiga svih vremena u Bugarskoj u sklopu BBC-jeve kampanje „The Big Read“. Karabašlievov drugi roman, "A Brief History of the Airplane" (2009.), osvojio je Helikonovu nagradu za knjigu godine. Ostala su mu djela zbrika drama "Recoil" (2010.) i zbirka kratkih priča "Symmetry" (2011.). Također je suradnik u dječjoj slikovnici "The Doll-maker" (2010.). Autor je više nagrađivanih drama. Zaharij Karabašliev piše i eseje te članke za književne časopise, lifestyle magazine i novine.


19:30 - 20:30 // Zagreb // Dvorana Müller kina Europa
Porculansko nebo: Holokaust u književnosti
Sudjeluju: Daša Drndić, Péter Gárdos i Dušan Šarotar
Moderira: Dario Špelić


21:00 - 22:00 // Zagreb // Velika dvorana kina Europa
Tribina Razotkrivanje: Muriel Barbery
Vodi: Ursula Burger

Muriel Barbery, rođena 1969. godine u Casablanci, Maroku, spisateljica je i profesorica filozofije. Već prvi njezin roman "Poslastica", objavljen 2000. godine, preveden je na dvanaest jezika. Drugi roman "Otmjenost ježa" (2006., Litteris, 2009.) bio je nakladničko iznenađenje i rijetko dobro napisani bestseler. Postiže golem uspjeh u Europi i svijetu, preveden je na više od trideset jezika u milijunskoj nakladi da bi uspeo autoricu na sam vrh suvremene francuske proze.


21:00 - 22:00 // Zagreb // Dvorana Müller kina Europa
Mali noćni strip-tiz: Christian Durieux
Vodi: Vladimir Šagadin

Christian Durieux (Bruxelles, 1965.) belgijski je strip-autor. Stripom se ozbiljno počinje baviti nakon studija književnosti. Autor je brojnih strip-albuma (kao crtač i autor scenarija), a hrvatsko izdanje stripa "Časni ljudi" (Les gens Honnêtes, 2008.–2016.), nastalog u suradnji sa scenaristom Jean-Pierreom Gibratom, objavila je zagrebačka Fibra.


20:00 - 21:00 // Split // Gradska knjižnica Marka Marulića
Goran Vojnović: Predstavljanje knjige Smokva
Moderiraju: Ivica Ivanišević i Nebojša Lujanović

Goran Vojnović, jedan od najomiljenijih suvremenih slovenskih pisaca, poznat je kao autor romana "Čefuri raus!" (2008.), koji je u Sloveniji privukao pozornost čitatelja, kritičara i policije. U Splitu predstavlja svoj novi roman "Smokva", priču o tri generacije jedne obitelji, (o tri velike ljubavi u tri nesretna braka). Od Ljubljane do Momjana u Istri i Bosanske Otoke, glavni lik "Smokve" pronalazi dijelove svoje obiteljske povijesti, ali još i više uspijeva razumjeti samoga sebe.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –