Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 10.06.2022.

Pisci, prevoditelji i samostalni umjetnici kontra prijedlogu novog ugovora između HRT-a i Vlade RH

Hrvatska radiotelevizija, foto ilustracija: HRT

Udruge pisaca, prevodilaca i samostalnih umjetnika jedinstvene su u kritici prijedloga novog ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske (za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027.), te ističu kako se ovakvim prijedlogom ugovora ionako osakaćena radijska igrana produkcija dodatno uništava. Sve se svodi na to da se HRT postavlja neprilično i monopolistički kada autorima nudi ugovore za njihova djela. HRT štiti moćna pravna služba koja je velikoj većini autora nedostupna pa se u ugovorima uglavnom mogu baviti svojim pravima, obaveze se zanemaruju.

Udruge apeliraju na sve uključene u provedbu odluke o novom Ugovoru između HRT-a i Vlade da zaštite dramsku produkciju Hrvatskog radija, kreativnu produkciju općenito, kao i autore koji sudjeluju u njenom nastajanju.
 

IZJAVA ZA MEDIJE - Udruge pisaca, prevodilaca i samostalnih umjetnika

Udruge pisaca, prevodilaca i samostalnih umjetnika – Društvo hrvatskih književnika (DHK), Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP), Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM), Hrvatsko društvo pisaca (HDP), Hrvatski P.E.N. centar (PEN) i Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (HZSU) – protive se prijedlogu novog ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske (za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027.), i to osobito njegovu dijelu koji se odnosi na igrani program Hrvatskog radija koji ovaj prijedlog ugovora praktično vodi prema gašenju.
 
Već su ugašene emisije Fantastika u radio drami, Etno fantastika, Panoptikum, Radio napetica iliti krimić. Sve te emisije imale su svoju tradiciju, svoju publiku, bile nagrađivane na međunarodnim festivalima, autori su ukazivali na štetu počinjenu kulturi u nas ukidanjem tih emisija, no bezuspješno.

I onda slijedi ovaj prijedlog ugovora kojim se ionako osakaćena radijska igrana produkcija dodatno uništava.

Ugovor s Vladom obavezuje HRT na 70% programskih sadržaja. Preostalih 30% sadržaja nisu propisani Ugovorom. U tom su neobaveznom dijelu igrani sadržaji na Prvom i Drugom programu Hrvatskog radija, što upućuje na njihovo skorašnje gašenje.

Sav igrani sadržaj ostao bi na Trećem programu koji se zbog loše frekvencije ne čuje u većem dijelu Hrvatske, a smatra se i specijaliziranim kanalom što dodatno smanjuje slušanost.

Prema Ugovoru koji je trenutno na snazi, igrani je sadržaj na Prvom programu zastupljen s 2% u cjelokupnom vremenu emitiranja, na Drugom programu s 1%, a na Trećem programu s 4%. Dakle, udio igranog sadržaja u cjelokupnom vremenu emitiranja gotovo bi se prepolovio (sa 7% na 4%).

Odavno su ukinute naknade za reprize (prije je to iznosilo 50% honorara za prvu  reprizu te 25% za svaku slijedeću), no još je veći problem to što HRT preuzima sva autorska prava na neograničeno vremensko razdoblje. U ugovorima je čak i stavka prema kojoj HRT ima pravo eksploatirati svako pojedino djelo čak i u medijima koji će tek biti izmišljeni.

Sve se svodi na to da se HRT postavlja neprilično i monopolistički kada autorima nudi ugovore za njihova djela. HRT štiti moćna pravna služba koja je velikoj većini autora nedostupna pa se u ugovorima uglavnom mogu baviti svojim pravima, obaveze se zanemaruju.

No onda dolazimo do nepobitne činjenice – u Ugovoru nema stavke koja kvalitetu programa čini obavezujućom. Jer kvaliteta programa ne ovisi o onima koji žive od kulture, nego o onima koji žive za kulturu.

Ovime apeliramo na sve uključene u provedbu odluke o novom Ugovoru između HRT-a i Vlade da zaštite dramsku produkciju Hrvatskog radija, kreativnu produkciju općenito, kao i autore koji sudjeluju u njenom nastajanju.

Zlatko Krilić, predsjednik DHK-a
Ana Badurina, predsjednica DHKP-a
Snježana Babić Višnjić, predsjednica HDKDM-a
Zoran Ferić, predsjednik HDP-a
Tomica Bajsić, predsjednik PEN-a
Hrvoje Kovačević, predsjednik UO HZSU-a

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –