Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 15.01.2021.

PODCAST: Neva Lukić – Ježenja

Neva Lukić (foto: Ksenija Španec; ilustracija I.P./MV)

"Ova zbirka izvorno nadahnuća pronalazi u pojavi ježenja, stanja u kojem se dlačice uzdignu od hladnoće, emocija, groznice, erotskog i estetsko-emocionalnog iskustva. Ovdje ježenje započinje od pripovjedanja, od jezika. Poezija nastaje kad osjetimo drugoga ili drugo. Kroz osluškivanje i razgovor te što je vrlo važno kroz naše tijelo. 

U doba krize izazvane koronavirusom, kad jedni za druge postajemo virtualni i neopipljivi, nisu li baš ježenja ono što nas može vratiti našoj ljudskosti? Onome što nas izvorno čini bićima koja balansiraju na granici duhovnog i animalnog", objašnjava Neva Lukić prije nego li vam pročita nekoliko pjesama iz svoje zbirke Ježenja (Fraktura, 2020). 

Pa naježimo se (klikom na strelicu)...

– PODCAST: Neva Lukić – Ježenja –

Moderna vremena · PODCAST: Neva Lukić – Ježenja

Neva Lukić magistrirala je povijest umjetnosti i arheologiju u Zagrebu i Teoriju moderne i suvremene umjetnosti na sveučilištu Leiden u Nizozemskoj. Djeluje kao književnica, likovna kritičarka, kustosica i voditeljica književno-izvedbenih radionica.

Objavila je: "Travka preko oblaka" (2018., Zagreb), "More i zaustavljene priče" (2016. – Zagreb, 2018. – Beograd, 2018. – Leiden, u prijevodu Endless Endings), "Sjene sjemenki" (2015., Zagreb), "Haljina Obscura" (nagrada za mlade pjesnike Zdravko Pucak, 2010., Karlovac), "Ljudi bez parka" (2009., Zagreb). Pjesme i priče prevedene su joj na makedonski i engleski jezik. Članica je HDP-a, AICA-e te studijske sekcije ULUPUH-a.

Snimila: Neva Lukić
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Neva Lukić

Ježenja

  • Fraktura 08/2020.
  • 81 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582405

Kako to ponekad biva s knjigama poezije, 'Ježenja' su što katalog, a što vodič: katalog trenutaka i zaustavljenih isječaka promjene; vodič kroz izložbu koja razotkriva isprva nešto drugotno, izvanjsko, što gledamo iz sigurnosti vlastite osobe, ali koja možda ogoljuje i nas. A goli – to znamo – ježimo se od hladnoće.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –