Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Neva Lukić

Ježenja

  • Nakladnik: Fraktura
  • 08/2020.
  • 81 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582405
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Iako počinje od kože – ili se, možda, na njoj manifestira tek njegov konačni odjek – ježenje silazi u dubine tijela i iz njih se opet uspinje na površinu. Ciklusi nove zbirke Neve Lukić "Ježenja" rišu koncentrične kružnice valova koji nas prožimaju pri susretu s drugima, našim manjkavim tijelom, mjesecom, istinom, umjetnošću, žalcima tuđih i vlastitih riječi...

Kako to ponekad biva s knjigama poezije, "Ježenja" su što katalog, a što vodič: katalog trenutaka i zaustavljenih isječaka promjene; vodič kroz izložbu koja razotkriva isprva nešto drugotno, izvanjsko, što gledamo iz sigurnosti vlastite osobe, ali koja možda ogoljuje i nas. A goli – to znamo – ježimo se od hladnoće.

Autorica (ljubiteljica i aktivna sudionica vizualnoumjetničke produkcije) knjizi dodaje popis osoba, izložbi i umjetničkih djela koji su nadahnuli neke od pjesama, čime nas poziva na produbljivanje spona i na izgradnju našeg tumačenja teksta na presjecištu raznovrsnih umjetničkih izraza i oblika. Otvorene, ispisane lakom rukom, nove pjesme Neve Lukić svojim nas ritmom, ponavljanjima i začudnim svršecima zavodljivih početaka zovu na užitak u slobodi pjesničkog jezika.

Goran Čolakhodžić

Neva Lukić magistrirala je povijest umjetnosti i arheologiju u Zagrebu i Teoriju moderne i suvremene umjetnosti na sveučilištu Leiden u Nizozemskoj. Djeluje kao književnica, likovna kritičarka, kustosica i voditeljica književno-izvedbenih radionica. Surađuje i s drugim umjetnicima iz raznih umjetničkih područja. Primjerice, u suradnji sa Sarom Rajaei nastao je kratak film "The Motel in the Well" (2016.). Pjesme i priče objavljene su joj u raznim časopisima/zbornicima te na radioteleviziji, a sudjelovala je i na različitim čitanjima/festivalima poezije, proze ili filma. 

Objavila je: "Travka preko oblaka" (2018., Zagreb), "More i zaustavljene priče" (2016. – Zagreb, 2018. – Beograd, 2018. – Leiden, u prijevodu Endless Endings), "Sjene sjemenki" (2015., Zagreb), "Haljina Obscura" (nagrada za mlade pjesnike Zdravko Pucak, 2010., Karlovac), "Ljudi bez parka" (2009., Zagreb). Pjesme i priče prevedene su joj na makedonski i engleski jezik. Članica je HDP-a, AICA-e te studijske sekcije ULUPUH-a.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– PODCAST: Neva Lukić – Ježenja –

Moderna vremena · PODCAST: Neva Lukić – Ježenja

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –