Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 22.05.2018.

Predstavljanja knjiga na Zagreb Book Festivalu 2018.
Održava se
22.-27.05.2018.

Zagreb Book Festival

U skladu s odabirom teme – okrenutosti prema sebi – ove godine, pored teme Festivala i brojnih stranih gostiju, u posebnom fokusu bit će domaći autori. Kao i svake godine ZBF će predstaviti nove romane najznačajnijih hrvatskih autora te slušati poeziju i prozu nagrađivanih domaćih pjesnika i ponajboljih usmenih pripovjedača. Promocije novih knjiga, koncerti i bogat program za najmlađe i ove će godine biti uobičajena ponuda četvrtog Zagreb Book Festivala.

Kompletan festivalski program možete pogledati ovdje.
 

Utorak, 22. svibnja

Vrijeme seksa u doba nevinosti Hedl Drago

u 19 sati

Drago Hedl: "Vrijeme seksa u doba nevinosti"

Sudjeluju: Drago Hedl, Kristijan Vujičić, Jagna Pogačnik i Ivana Bodrožić

Može li se ljubavni roman pisati kao krimić? Kao uzbudljiva igra detekcije s onim žanrovskim "whodunit" pitanjem? Itekako može, sudeći po alatima kojima se poslužio Drago Hedl u gradnji romana "Vrijeme seksa u doba nevinosti". Govorimo li filmskom terminologijom (a nova je Hedlova ispovjedna proza idealan predložak za filmski ili televizijski medij), "Vrijeme seksa..." uspješan je sequel njegova prvog romana "Donjodravska obala". Hedl je izbjegao zamke notornih nastavaka, onih što nastaju mehaničkim producentskim hirovima, a ne iz stvarne autorske potrebe.

Srijeda, 23. svibnja

Torta od priča Balenović Biserka
Ljeto na jezeru Čiču Tihi-Stepanić Jasminka

u 10 sati

Biserka Balenović: "Torta od priča"

Sudjeluju: B. Balenović, D. Težak, P. Brnardić i I. Despot

Čovjeka od rođenja prate priče u različitim oblicima. Svojom zbirkom "Torta od priča" Biserka Balenović nudi priče kakve vole mlađa djeca – priče u kojima oživljavaju biljke i predmeti, u kojima životinje dobivaju ljudske osobine, u kojima se pojavljuju mitološka bića, i napokon, priče u kojima djeca lako komuniciraju s tim zanimljivim i maštovitim svijetom.

Riječ je o pričama koje će oplemeniti dječje emocije, pobuđivati u njima pozitivne ljudske osobine i osjećaj za prave vrijednosti, ali ni zabava neće izostati. Zbirka Torta od priča u službi je zdravoga odrastanja, ona će djecu mnogo toga naučiti, ali će im pružiti i mnogo radosti i veselja. 


u 11 sati

Jasminka Tihi-Stepanić: "Ljeto na jezeru Čiču"

Sudjeluju: Jasminka Tihi-Stepanić, Dubravka Težak, Ivona Despot

Roman otvara situacija u kojoj preplašena Lucija traži brata koji je nestao iz kuće, usred oluje praćene velikom grmljavinom. Našla ga je na rubu ceste, mokrog i promrzlog, bio je krenuo pronaći mamu koja mu nedostaje. Zebnja koja se Luciji tada uvukla u srce i „širila po tijelu kao bockavo inje“ ostat će zauvijek zapamćena.

Dok majka radi sezonski posao sobarice u Poreču, koji je prihvatila nakon što je ostala bez posla promotorice u propaloj izdavačkoj kući, otac u dalekoj bavarskoj prijestolnici Münchenu, radom u tamošnjoj slavnoj automobilskoj tvornici, pokušava popraviti kućni budžet. O Luciji i njezinu jedanaestogodišnjem bratu Janku brine baka Višnja. Svi zajedno puni su snova o svijetloj budućnosti, zbog koje se isplati izdržati malo teških i usamljenih dana. Svima je sreća slika vlastite obitelji na okupu...
 

Prosječni indeks sreće Machado David

u 19 sati

David Machado"Prosječni indeks sreće"

Sudjeluju: David Machado, Srđan Sandić i Dean Trdak

Priča o nesuđenom piscu Danielu, koji uslijed ekonomske krize ostaje bez svega – doma, posla i obitelji – čita se kao sekularna verzija "Knjige o Jobu", u kojoj sve što može poći po zlu doista i pođe, bez ikakvog moralnog opravdanja.

Obdaren sposobnošću promatranja i društvene kritike David Machado gradi iznenađujuću priču o trima muškarcima čije prijateljstvo pobjeđuje sve nedaće i sve apsurde današnjeg društva. Himna humanizmu koja pobjeđuje krizu neoliberalizma i prekida s individualizmom i konzumerizmom.

Roman "Prosječni indeks sreće" nagrađen je 2015. Nagradom EU za književnost.

Četvrtak, 24. svibnja

u 17 sati

Morten Dürr & Lars Horneman"Zenobija"

Sudjeluju: Morten Dürr, Lars Horneman, Ivan Sršen i Marijana Hameršak

 

Sanjica Lacković Harjaček Dario

u 18 sati

Dario Harjaček: "Sanjica Lacković"

Sudjeluju: Dario Harjaček, Neven Vulić, Ivana Bodrožić, glumci

"Sanjica Lacković", roman koji seže od 60-ih godina prošloga stoljeća do danas, govori o trima odmetnicima u bijegu od vlastitih obitelji. Vječni sukobi s okolinom, dirljiva krhkost identiteta, opsesija prošlošću i atmosfera stalne porobljenosti ovom djelu pružaju opipljivu ljudskost te ga čine vjernim otiskom hrvatske suvremenosti. Je li mržnja kao reakcija na mržnju zapravo traženje ljubavi?

Dario Harjaček u svom prvijencu predstavlja amblematske likove koji pod paljbom prijateljske vatre pokušavaju naći vlastito mjerilo za život, a pritom reagiraju baš kao i svi mi: ponekad su spremni sve razoriti zbog istinske potrebe za bliskošću koja nikako da se ostvari.
 

Nejednaki Dragičević Ivana

u 19 sati

Ivana Dragičević"Nejednaki"

Sudjeluju: Ivana Dragičević, Mirjana Rakić, Dragan Nikolić i Kristijan Vujičić

Ivana Dragičević, novinarka koja već gotovo dva desetljeća prati vanjskopolitička zbivanja, u publicističkome djelu "Nejednaki" hvata se ukoštac s gorućim globalnim problemima današnjice, promišljajući ih i pišući o njima kroz prizmu svjetskih događaja kojima je nazočila i intervjua s brojnim državnicima i intelektualcima. Godinama putujući svijetom, boraveći u različitim kriznim žarištima, autorica nam iz prve ruke svjedoči o ključnim trenucima suvremenog doba te ih stavlja u kontekst ponekad nepoznat domaćoj publici. 

Autorica u ovom izvrsnome djelu donosi priče iz svijeta politike i ekonomije propitujući fenomen nejednakosti. Pritom nam, pronicljivo i temeljito razlažući aktualnu situaciju, pokazuje kakve sve izazove donosi doba u kojem živimo i globalno mijenjanje odnosa moći.

Petak, 25. svibnja

Bob, bobić, mahuna Mrkela Mirjana
Neobičan slučaj novinara N. Ilinčić Dražen

u 12 sati

Mirjana Mrkela: "Bob, bobić, mahuna"

Sudjeluju: Mirjana Mrkela i  Branka Hollingsworth Nara
Moderira: Ivana Glavaš Bakija

Bob se može jesti na brojne načine, ali se o njemu mogu i pisati bajke. U ovoj ćete knjizi saznati koliko djece ima kraljica Mahunarka, kako je kraljevna Bljedunjava vratila boju svojim obrazima i koja tri dobra spavaju u bobovome zrnu. Doznat ćete i koja je tajna uspjeha najboljega vrača na svijetu, što su kuhari radili dok je kraljevna spavala te još mnogo toga.


u 19 sati

Dražen Ilinčić: "Neobičan slučaj novinara N."

Sudjeluju: Dražen Ilinčić, Srđan Sandić i Neven Vulić

"Neobičan slučaj novinara N." Dražena Ilinčića roman je temeljen na stvarnim iskustvima televizijskoga novinara. Dokumentarno i publicističko životno iskustvo ovako se pretvara u književno oblikovanu zbilju. Pritom pokazuje da se ona stara izreka o "deset posto talenta i devedeset posto rada" nužno mora dopuniti izvjesnim postotkom sreće, ponekad posve svojeglave.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –