Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.10.2019.

Sandorf poziva pisce, pjesnike i prevoditelje za sudjelovanje u projektu međunarodne mreže književnih rezidencija 'Ulysses' Shelter'

Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter

Izdavačka kuća Sandorf pokrenula je drugi ciklus projekta književnih rezidencija "Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter" uz potporu programa Creative Europe Europske unije te u suradnji s općinom Mljet i Nacionalnim parkom Mljet i međunarodnim partnerima iz Slovenije, Grčke, Srbije i Velike Britanije (više o projektu na www.tovar.hr), a od 9. listopada do 9. studenog 2019. otvoren je poziv za tri hrvatska sudionika međunarodnog programa književnih rezidencija.

U prvoj fazi i prvoj godini projekta fokus je bio na mlade, ali već prepoznate pjesnike i pjesnikinje iz Grčke, Hrvatske i Slovenije – od prosinca 2018. do rujna 2019. dvanaest mladih pjesnika i pjesnikinja provelo je po tri tjedna na svim lokacijama uključenima u projekt – na Mljetu, u Ljubljani i u Larisi u Grčkoj. Program rezidencija bio je popraćen nizom događanja za lokalnu publiku (čitanja poezije, radionice pisanja), kao i neformalnim druženjima s pjesnicima i pjesnikinjama.

U drugoj fazi projekta književnih rezidencija „Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter“ mreži rezidencija su se, uz prošlogodišnje sudionike - Sandorf (voditelj projekta, Zagreb, Hrvatska), Thraka publishing (Larisa, Grčka; www.thraca.gr) i Društvo slovenskih pisaca (Slovenija, Ljubljana; www.drustvo-dsp.si) priključila i dva nova partnera, Udruženje Krokodil (Beograd, Srbija; www.krokodil.rs) i Literature Across Frontiers (Aberystwyth, Wales, UK; https://www.lit-across-frontiers.org/).

Projekt i mreža rezidencija namijenjeni su mladim piscima (proza i/ili poezija) i književnim prevoditeljima u dobi do 40 godina.

Program književnih rezidencija odvijat će se na otoku Mljetu (Hrvatska), u Ljubljani (Slovenija), u Larisi (Grčka), u Beogradu (Srbija) te na nekoliko lokacija u Walesu (UK). Program rezidencija, čiji je naglasak na transnacionalnoj mobilnosti i razvoju publike, omogućit će mladim piscima i prevoditeljima da rade, nastupaju i predstave se unutar dva različita društvena i kulturna konteksta.

Od ukupno 15 izabranih rezidenata iz 5 europskih država partnera (mladih pisaca / književnih prevoditelja) svaki partner će oformiti stručni žiri sastavljen od vodećih stručnjaka iz područja književnosti koji će od prijavljenih kandidata izabrati 3 autora, sudionika mreže književnih rezidencija „Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter“. Rezidencije će omogućiti nove prilike za ostvarenje kontakata s drugim autorima, prevoditeljima, urednicima, izdavačima i/ili predstavnicima različitih književnih organizacija i publike iz svih zemalja uključenih u projekt. Rezidencije će biti obogaćene popratnim programom koji sadrži različite književne aktivnosti namijenjene specifičnim (lokalnim) ciljanim skupinama.

Sve aktivnosti možete pratiti na stranici www.tovar.hr posvećenoj mreži književnih rezidencija „Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter“, na stranici voditelja projekta www.sandorf.hr te na društvenim mrežama projekta i partnera.

Projekt su također poduprli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Dubrovačko-neretvanska županija.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –