Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 09.09.2017.

Subota na Festivalu svjetske književnosti 2017.
Održava se
09.09.2017.

Igor Štiks

U programu Festivala svjetske književnosti 2017. u subotu, 9. rujna na rasporedu su: 'Dvostruki portret' Maje Gal Štromar i Ivane Rogar, te Vladimira Tabaševića & Kristiana Novaka, tribina 'Razotkrivanje' s Igorom Štiksom i svečano zatvaranje FSK-a uz rođendansku proslavu 15 godina Frakture i 5 godina Festivala svjetske književnosti. U Splitu će gostovati Marina Vujčić.

Dvostruki portret: Maja Gal Štromar i Ivana Rogar + Vladimir Tabašević i Kristian Novak

Tumačenje snova Rogar Ivana
Ciganin, ali najljepši Novak Kristian

17:00 - 18:00 // Zagreb // Dvorana Müller kina Europa

I Maja Gal Štromar, mlada, talentirana slovenska spisateljica, i Ivana Rogar, jednako talentirana hrvatska mlada književnica, u svojim se knjigama bave intimnim unutarnjim, ženskim pitanjima i problemima. Rastvaraju i rastaču snove u kojima se nalaze njihovi likovi te ih suočavaju s čežnjama, strahovima i prazninama u kojima se nalaze. O romanu "Misli na mene kada ti je lijepo" i knjizi priča "Tumačenje snova" s autoricama razgovara Andrija Škare.18:00 - 19:00 // Zagreb // Dvorana Müller kina Europa

Vladimir Tabašević cijenjeni je autor je mlađe generacije u Srbiji, a Kristian Novak sa svoja tri romana osvojio je čitatelje, ali i kazališnu publiku u Hrvatskoj. Dva autora koja probijaju granice književnosti svojim romanima "Pa kao" i "Ciganin, ali najljepši" bave se ljudskim odnosima, ljubavima i predrasudama koje su životne prepreke njihovim junacima. S autorima razgovara književnica, dobitnica niza nagrada za svoje kratke priče, Korana Serdarević.

Tribina Razotkrivanje: Igor Štiks

Rezalište Štiks Igor

21:00 - 22:00 // Zagreb // Velika dvorana kina Europa

Jedanaest godina nakon svoga romana prevedenog na brojne jezike "Elijahova stolica", koji je upravo objavljen u Americi, nakon niza publicističkih knjiga i drama, omiljeni i nagrađivani autor Igor Štiks kratkim romanom "Rezalište" progovara o temama povratka, rasapa i spajanja obitelji, smrti i rata koji ostavlja vječne i nesagledive posljedice. Jedna večera, jedna obitelj i cijelo stoljeće ratova i čitav globus u njoj. S Igorom Štiksom razgovara Seid Serdarević.

15 godina Frakture i 5 godina Festivala svjetske književnosti

Petnaestu obljetnicu nakladničke kuće Fraktura i petu Festivala svjetske književnosti nakon posljednjeg književnog programa proslavit će se opuštajućim veselim koncertom zagrebačkog cover banda Memories Can't Wait, sastavljenog od glazbenika koji su nastupali u nizu bendova osamdesetih i devedesetih. Program novovalnih hitova Davida Bowieja, Blondie, Talking Headsa, The Smithsa, Haustora, EKV-a i drugih bendova i pjevača koji su postali evergrini te su ujedno i danas inspiracija brojnim novim bendovima potrajat će do dugo u noć plesat u predvorju Kina Europa.

Filmska večer: Ja i Kaminski

Ja i Kaminski

18:30 - 19:30 // Zagreb // Velika dvorana kina Europa


Redatelj Wolfgang Becker, Njemačka, 2015.

Daniel Kehlmann jedan je od najpoznatijih njemačkih autora, a njegov roman „Ja i Kaminski“ je komedija o umjetnosti i prijevari visokog književnog ranga, prema kojoj je redatelj Wolfgang Becker snimio istoimeni film.

Sebastian Zollner (Daniel Brühl), pretjerano samopouzdan umjetnički novinar, planira napisati knjigu koja otkriva sve o nekada slavnom, a sada gotovo zaboravljenom slikaru Manuelu Kaminskom (Jesper Christensen), Matisseovu učeniku i Picassovu prijatelju. Beskrupulozni i ambiciozni karijerist Zollner, uputi se u zabačenu planinsku kuću visoko u Alpama gdje ostarjeli slikar živi povučeno, pod zaštitom svojih pouzdanika. Sebastian upadne u Kaminskijev dom, u njegov život i prošlost, te ga bez okolišanja povede na opasno i suludo putovanje njegovoj ljubavi iz djetinjstva za koju se dugo smatralo da je mrtva. Putem on na lukave i odvažne načine pokušava otkriti starčeve tajne. Međutim, Sebastian ubrzo otkrije da se ne može mjeriti sa starcem…

Film se prikazuje na njemačkom jeziku s hrvatskim titlovima.

SPLIT - Razgovor: Marina Vujčić

Mogla sam to biti ja Vujčić Marina

19:00 - 20:00 // Split // Gradska knjižnica Marka Marulića

Splitski književni program zatvara Trogiranka Marina Vujčić, autorica koja je posljednjih godina eksplodirala brojnim romanima koji ne samo da su čitani već su i nagrađivani. U njezinu romanu "Mogla sam to biti ja" o četvero pacijenata koje liječi psihijatrica Laura Herman četiri priče, četiri ljudske sudbine slojevito se rastvaraju pred čitateljima i ostavljaju ga s pitanjem: tko sam ja? S autoricom će razgovarati Nebojša Lujanović.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –