Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.12.2019.

Ukrajinski pisac Jurij Andruhovyč predstavlja Leksikon intimnih gradova u Puli i Zagrebu
Održava se
06.-09.12.2019.

Jurij Andruhovyč (foto: Susanne Schleyer, izvor Fraktura)

Leksikon intimnih gradova Andruhovyč Jurij

Ukrajinski pisac Jurij Andruhovyč predstavit će u Puli i Zagrebu svoju knjigu "Leksikon intimnih gradova: Slobodni priručnik iz geopoetike i kozmopolitike", objavljenu u prijevodu Ane Dugandžić i Dariyje Pavlešen, u izdanju Frakture.

Knjiga slagalica, kako je naziva ovaj neumorni ukrajinski pisac-putnik, koja na izniman i intiman način obrađuje 111 gradova, od Aaraua do Zagreba, jedinstveni je sklop autobiografije i geografije. "Leksikon intimnih gradova – Slobodni priručnik iz geopoetike i kozmopolitike" tako je svojevrsna "autobiogeografija" u kojoj "geo" i "bio" postaju jedinstvena i nerazdvojna cjelina, dok "auto" često zalebdi na granici stvarnosti i mašte. Složeni abecednim redom prema zemljopisnim nazivima, ovi tekstovi različitih žanrova, od eseja i priča do pjesama u prozi, zajedno tvore atlas Andruhovyčeva svijeta bogat atmosferom, slikama, mirisima i okusima, ali i dubljim refleksijama, lirizmom i tugom, ironijom i sarkazmom – svim onim zbog čega komunikacija pojedinca sa svijetom dobiva obilježja intimnosti.          
 

PULA, Sa(n)jam knjige u Istri:

Tema ovogodišnjeg Sa(n)jam knjige u Istri Grad donosi priču o gradovima, njihovim prošlostima, o tome kako živjeti njihovu sadašnjost i dotaknuti se njihove budućnosti. 

U petak 6.12. u 19 sati Jurij Andruhovyč gostuje na istoimenoj tribini, a u razgovoru o knjizi "Leksikon intimnih gradova" pridružit će mu se urednik Seid Serdarević i Andrea Matošević.

U subotu, 7.12. u 11 sati autor će gostovati u programu Doručak s autorom voditelja Aljoše Pužara.


ZAGREB, tribina Razotkrivanje:

U ponedjeljak, 9.12. u 18 sati Jurij Andruhovyč bit će gost tribine Razotkrivanje u foajeu Zagrebačkog kazališta mladih (Teslina 7). Razgovor s autorom uz simultani prijevod s ukrajinskog vodit će Seid Serdarević.
 

O autoru:

Dvanaest prstena Andruhovyč Jurij
Moja Europa : Dva eseja o takozvanoj Srednjoj Europi Andruhovyč Jurij , Stasiuk Andrzej

Jurij Andruhovyč (13. ožujka 1960.) – pjesnik, prozaik, esejist i prevoditelj. Rođen je u Stanislavu (sada Ivano-Frankivs’k). Autor je pjesničkih zbirki "Nebo i trgovi" (1985.), "Središte grada" (1989.), "Egzotične ptice i biljke" (1991.), "Egzotične ptice i biljke s dodatkom Indija" (1997., 2002.), "Pjesme za mrtvog pijetla" (2004.) i "Pisma u Ukrajinu" (odabrane pjesme, 2013.). Jedan je od osnivača legendarne književno-performerske skupine Bu-Ba-Bu (1985.). 

Glavna su mu prozna djela romani "Rekreacije" (1992.), "Moskovijada" (1993.), "Perverzija" (1996.), Dvanaest prstena(2003.), "Tajna" (“umjesto romana”, 2007.), "Ljubavnici Justicije" (2018.) te "Leksikon intimnih gradova" (2011.). Andruhovyčevi eseji objavljeni su u tri zbirke: "Dezorijentacija na terenu" (1999.), "Vrag se skriva u siru" (2006.) i "Ovdje je pokopan Fantomas" (2015.).

Djela su mu prevedena i objavljena na dvadeset jezika. U nizu uglednih ukrajinskih i međunarodnih književnih nagrada izdvajamo Leipzišku književnu nagradu za europsko razumijevanje (2006.), Književnu nagradu Srednje Europe Angelus (Wroclaw, Poljska, 2006.), nagradu Hannah Arendt (2014.) i međunarodnu nagradu Vilenica (Slovenija, 2017.). Surađuje s kazalištima i glazbenicima te je suautor i izvođač nekoliko glazbenih albuma zajedno s ukrajinskim i poljskim umjetnicima.

Uz "Leksikon intimnih gradova" na hrvatski jezik preveden je njegov roman "Dvanaest prstena" (Fraktura, 2011) te zbirka eseja "Moja Europa" (s Andrzejem Stasiukom, Fraktura, 2007) u prijevodu Damira Pešorde.

„Crvena nit njegovih ne samo romana, već i cijeloga djela su ukrajinsko-europski odnosi, ponajprije problem da je za mnoge sa zapada Ukrajina i dalje terra incognita. Uporišne su pak točke tematiziranje tabua (seksualnost, devijantnost, pijanstvo), postmodernizam povezan s intertekstualnosti, hibridni žanr, satira, groteska, različiti sociolekti, demitologiziranje uloge pisca kao nacionalnoga junaka, propitivanje identiteta. Andruhovyč, međutim, ne ostaje unutar književnosti, već eksplicitno i u javnosti problematizira goruće političke i društvene teme.“ (Vilenica). 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –