Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jurij Andruhovyč

Leksikon intimnih gradova : Slobodni priručnik iz geopoetike i kozmopolitike

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ana Dugandžić, Dariya Pavlešen
  • 10/2019.
  • 560 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533581606
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Poznato je: Ukrajince je lakše vezati nego ujediniti. U SAD-u se naša uzajamna posvađanost pojačava svim vrstama emigracijskih podjela i manija. Tako da čak ni Sjedinjene Države ne mogu ništa sjediniti: svi ukrajinski valovi susreću se jedino u nedjelju u crkvama, ali čak se i tada radije mole u odvojenim grupicama", jedan je od duhovitih i nadahnutih uvida Jurija Andruhovyča u "Leksikonu intimnih gradova".

Knjiga slagalica, kako je naziva ovaj neumorni ukrajinski pisac-putnik, koja na izniman i intiman način obrađuje 111 gradova, od Aaraua do Zagreba, jedinstveni je sklop autobiografije i geografije. "Leksikon intimnih gradova" tako je svojevrsna "autobiogeografija" u kojoj "geo" i "bio" postaju jedinstvena i nerazdvojna cjelina, dok "auto" često zalebdi na granici stvarnosti i mašte.

Složeni abecednim redom prema zemljopisnim nazivima, ovi tekstovi različitih žanrova, od eseja i priča do pjesama u prozi, zajedno tvore atlas Andruhovyčeva svijeta bogat atmosferom, slikama, mirisima i okusima, ali i dubljim refleksijama, lirizmom i tugom, ironijom i sarkazmom – svim onim zbog čega komunikacija pojedinca sa svijetom dobiva obilježja intimnosti.


Pred vama je još jedan pokušaj privatne kartografije i – što je najvažnije – pokušaj ukrajinskog umjetnika i intelektualca da prenese svoje dojmove o svijetu koji se u početku bezgranično širi, a zatim naglo smanjuje pa tako nastaju neočekivana približavanja i pojavljuju se samo na prvi pogled neobične usporedbe.
Jevgenij Stasinevyč, književni kritičar

Andruhovyč je pisac s kojim čovjek rado skrene s puta. U ovoj enciklopediji gradova nauči se više o autoru nego o mjestima u koja je putovao. To je dobro – između ostaloga i zbog duhovitih zgoda iz piščeva života.
Carmen Eller, Die literarische Welt

Definirao bih Leksikon intimnih gradova kao roman s geografijom – i u ljubavnom smislu i kao književni žanr. Jedna je od nevjerojatnih prednosti ove knjige u tome što svatko može kreirati svoje vlastito putovanje – vlastiti roman s geografijom – dodajući uz napisano svoje vlastite uspomene ili snove. Radite što god želite, ali ova je knjiga u potpunosti stvorena za vas!
Andrij Ljubka, književnik

Jurij Andruhovyč (13. ožujka 1960.) – pjesnik, prozaik, esejist i prevoditelj. Rođen je u Stanislavu (sada Ivano-Frankivs’k). Autor je pjesničkih zbirki Nebo i trgovi (1985.), Središte grada (1989.), Egzotične ptice i biljke (1991.), Egzotične ptice i biljke s dodatkom Indija (1997., 2002.), Pjesme za mrtvog pijetla (2004.) i Pisma u Ukrajinu (odabrane pjesme, 2013.). Jedan je od osnivača legendarne književno-performerske skupine Bu-Ba-Bu (1985.). Glavna su mu prozna djela romani Rekreacije (1992.), Moskovijada (1993.), Perverzija (1996.), Dvanaest prstena(2003.), Tajna (“umjesto romana”, 2007.), Ljubavnici Justicije (2018.) te Leksikon intimnih gradova (2011.). Andruhovyčevi eseji objavljeni su u tri zbirke: Dezorijentacija na terenu (1999.), Vrag se skriva u siru (2006.) i Ovdje je pokopan Fantomas (2015.).

Djela su mu prevedena i objavljena na dvadeset jezika. U nizu uglednih ukrajinskih i međunarodnih književnih nagrada izdvaja se Leipziška književna nagrada za europsko razumijevanje (2006.), Književna nagrada Srednje Europe Angelus (Wroclaw, Poljska, 2006.), nagrada Hannah Arendt (2014.) i međunarodna nagrada Vilenica (Slovenija, 2017.). Surađuje s kazalištima i glazbenicima te je suautor i izvođač nekoliko glazbenih albuma zajedno s ukrajinskim i poljskim umjetnicima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –