Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.09.2017.

Utorak na Festivalu svjetske književnosti 2017.
Održava se
05.09.2017. u 12h

Na Festivalu svjetske književnosti u utorak 5. rujna održat će se Književna matineja za srednjoškolce na kojoj gostuje Olja Savičević Ivančević. Nakon matineje predstavit će se časopis Behar a potom održati i Dvostruki portret na kojem će sudjelovati spisateljice i urednice María Fasce i Milana Vuković Runjić.

Nakon filmske večeri slijedi još jedan Dvostruki portret na kojem će gostovati Aleš Šteger i Miroslav Mićanović te Tribina Razotkrivanje koja predstavlja njemačkog pjesnika i urednika Michaela Krügera.

U Splitu će se održati Razgovor s katalonskim autorom Jordijem Puntíjem, te susret sa srednjoškolcima na kojem će gostovati Tanja Mravak. U programu Filmska večer bit će prikazan film "Opet on" snimljen po istoimenom bestseleru njemačkog pisca Timura Vermesa.

Književna matineja: Olja Savičević Ivančević

Pjevač u noći Savičević Ivančević Olja

Olja Savičević Ivančević: Pjevač u noći
12:00 - 13:00 // Velika dvorana kina Europa
Moderiraju učenici X. gimnazije "Ivan Supek", Zagreb

Četvrtu godinu zaredom program književnih matineja dokazuje kako knjige jesu omiljene među srednjoškolskom publikom, kako lektira, ako je biraju učenici sami uz razgovore sa svojim profesorima, može biti itekako zanimljiva. Romani autora koji se bave suvremenim temama, pogađajući bilo suvremene generacije, dokazuju da i čitanje može biti in. Učenici koji moderiraju i koji redovito svojim svježim, pametnim pitanjima, drugačijim uvidom iznenade pisce, te profesori hrvatskoga jezika i književnosti koji su im mentori pokazuju da je potrebno unijeti promjene u nastavu jezika, ali i da književnost i dobre priče ne mogu biti u drugom planu. Autori najboljih eseja napisanih do konca listopada bit će nagrađeni knjigama na maloj svečanosti na ovogodišnjem Interliberu.

Predstavljanje časopisa Behar

Sudjeluju: Vlaho Bogišić, Ervin Jahić i Nenad Rizvanović
17:00 - 18:00 // Dvorana Müller kina Europa

Časopis za književnost i društvena pitanja Behar, najstariji bošnjački književni časopis uopće (nastao još 1900.), u novoj koncepciji objavljuje kritičke i esejističke tekstove, prozne i poetske tekstove, te tematske brojeve posvećene novim čitanjima kulture i tradicije.

O Beharu, njegovoj novoj koncepciji, o književnim, društvenim, političkim temama, intelektualnim raspravama i međudruštvenom i međunacionalnom kulturnom dijalogu koje je pokrenuo razgovaraju Vlaho Bogišić, leksikograf i pisac, Ervin Jahić, predsjednik KDBH Preporod i Nenad Rizvanović, glavni urednik časopisa Behar.

Dvostruki portret: María Fasce & Milana Vuković Runjić

Žena iz Isle Negre Fasce Maria

Moderira: Maja Peterlić
18:00 - 19:00 // Dvorana Müller kina Europa

Dvije urednice u nakladničkim kućama, dvije spisateljice koje se bave i prošlošću i sadašnjošću, kojima su pisanje i pisci prvi na pameti. María Fasce u svom romanu "Žena iz Isle Negre" govori o ljubavi koja nestaje, o ženi koja obožava slavnoga pjesnika, nježnoga zavodnika Pabla Nerudu. Milana Vuković Runjić u svojoj knjizi "Proust u Veneciji, Matoš u Parizu" piše o svojim omiljenim piscima Matošu i Proustu stavljajući ih u kontekst gradova i književnosti. Tri veličanstvena muška pisca iz perspektive dviju spisateljica, a sve moderira vrsna novinarka i poznavateljica književnosti dvadesetog stoljeća Maja Peterlić.

María Fasce (1969., Buenos Aires) argentinska je spisateljica i prevoditeljica koja živi i radi u Madridu. Prevodila je Prousta, Camusa i Modiana te radila kao novinarka i književna i filmska kritičarka. Njezina su djela prevedena na francuski, engleski, ruski, nizozemski, portugalski i njemački. Piše za razne španjolske i argentinske novine, između ostalog za El País i La Nación.

Filmska večer: Povratak u Montauk

Redatelj Völker Schlöndorff, Njemačka, Francuska, Irska 2017., 106'
18:30 - 20:30 // Velika dvorana kina Europa

Pisac Max Zorn (Stellan Skarsgård) putuje u New York, kako bi ondje predstavio svoj najnoviji roman, vrlo osobno djelo u kojemu pripovijeda o neuspjeloj velikoj ljubavi. U New Yorku ga očekuje supruga (Susanne Wolff), ali tu susreće i Rebeccu (Nina Hoss), ženu koju je nekada volio. Njih dvoje provode zajednički vikend u Montauku, obalnom gradiću blizu Long Islanda, kao davno kada su bili zajedno sretni. Razgovaraju o sjećanjima na zajedničko vrijeme, o godinama nakon toga i o svojim osjećajima…

Scenarij za film Povratak u Montauk redatelj Völker Schlöndorff napisao je u suradnji s irskim piscem Colmom Tóibínom, a prema motivima autobiografskog romana Maxa Frischa "Montauk".

Dvostruki portret: Aleš Šteger & Miroslav Mićanović

Soba Jacka Nicholsona Mićanović Miroslav

Moderira: Jagna Pogačnik
19:30 - 20:30 // Dvorana Müller kina Europa

Dva pjesnika, dva prozaika, dva prijatelja, Aleš Šteger i Miroslav Mićanović govore o svojim knjigama. Oprost govori o gradu koji je bio Europska prijestolnica kulture, o vremenima kada se susreću ljudi, stvaranju i prekidaju prijateljstva i ljubavi. "Soba Jacka Nicholsona" u nizu priča opisuje i ispisuje svijet u kakvom bismo željeli živjeti, ne bježeći pritom od nepredvidivosti i hirovitosti kojima je nemoguće umaknuti. Razgovor moderira književna kritičarka Jutarnjeg lista i prevoditeljica sa slovenskog Jagna Pogačnik.

Tribina Razotkrivanje: Michael Krüger

Vodi: Alida Bremer
21:00 - 22:00 // Dvorana Müller kina Europa

Legenda njemačkog i svjetskog nakladništva, jedan od ponajboljih suvremenih njemačkih pjesnika, urednik koji je dugi niz godina vodio najprestižniju nakladničku kuću Hanser, o svojoj poeziji, knjigama i nagradama razgovarat će s prevoditeljicom i spisateljicom, promotoricom hrvatske književnosti u Njemačkoj Alidom Bremer.

Michael Krüger (1943., Wittgendorf) njemački je pjesnik, prozaik, književni kritičar, nakladnik i prevoditelj. U Berlinu je studirao knjižarstvo, književnost i filozofiju. Književnu kritiku počinje pisati 1966. Od 1968. urednik je u münchenskoj nakladničkoj kući Carl Hanser, a od 1995. do 2013. njen je direktor. Od 1981. uređuje časopis za suvremenu književnost Akzente. Poeziju počinje objavljivati 1972. (prva zbirka Reginapoly izašla mu je 1976.), a prozu 1984. Iznimno plodan autor, napisao je više zbirki pjesama, kratkih priča i romana.

Dobitnik je brojnih književnih priznanja i nagrada. Predsjednik je Bavarske akademije lijepih umjetnosti iz Münchena, Njemačke akademije za jezik i pjesništvo iz Darmstadta, Akademije znanosti i umjetnosti u Mainzu i Umjetničke akademije u Berlinu. Živi u Münchenu.

SPLIT

Izgubljena prtljaga Punti Jordi

Razgovor: Jordi Puntí

vodi Paula Jurišić

05.09.2017 // 19:00 - 20:00 // Gradska knjižnica Marka Marulića

Katalonski pisac niza odličnih knjiga kratkih priča autor je jednog od najuzbudljivijih europskih romana ceste posljednjih godina "Izgubljena prtljaga". Priča o susretu četiriju Kristofera koji u kasnim godinama shvate da imaju istoga oca, a dolaze iz četiri europske države, iz četiri europska velegrada, priča je o suvremenome mornaru bez luke, o izgubljenosti i spajanju, o povijesti, o Europi, o obitelji i svemu što nas čini braćom, sestrama, ljudima, te ostaje dugo u sjećanju nakon što se pročita. S autorom će razgovarati prevoditeljica Paula Jurišić.
 

Opet on Vermes Timur

Filmska večer: Opet on

05.09.2017 // 20:00 - 22:00 // Kinoteka Zlatna vrata

Redatelj David Wnendt, Njemačka, 2015., 116'

Po bestseleru "Opet on" njemačkog pisca Timura Vermesa, redatelj David Wnendt je 2015. godine snimio istoimenu komediju. Adolf Hitler (Oliver Masucci) probudio se u Berlinu 69 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. Ali što se u međuvremenu dogodilo s Njemačkom? Posvuda stranci, demokracija i euri, to se nekadašnjem diktatoru uopće ne sviđa. Nitko, međutim, ne vjeruje da se on zaista vratio, svi misle da je zabavni imitator. Vlasnik jednog kioska (Lars Rudolph) povezuje ga s producentima jedne televizijske kuće, šefica kuće gospođa Bellini (Katja Riemann) ubrzo je uvjerena da pred sobom ima zlatnu koku za comedy-show. Hitler dobiva ured s računalom i pristupom internetu, a uskoro će znati dovoljno o sadašnjosti, da sakupi streljivo za svoje televizijske nastupe. Neće potrajati dugo i evo ga, opet on…

Na njemačkom jeziku s hrvatskim titlovima.
*Ulaz za filmske večeri u Kinoteci Zlatna vrata 20,00 kn
 

Moramo razgovarati Mravak Tanja

Susret sa srednjoškolcima: Tanja Mravak

05.09.2017 // 20:30 - 21:30 // Gradska knjižnica Marka Marulića

Sa splitskim srednjoškolcima, učenicima II. splitske gimnazije, razgovarat će jedna od najzanimljivijih splitskih autorica Tanja Mravak. Njezina knjiga priča "Moramo razgovarati" jedna je od onih koje ostaju dugo urezane u čitateljsko pamćenje, zbog čega je, uostalom, i nagrađena nagradom Jutarnjega lista. Njezine priče ispripovijedane iz perspektive žene govore o svakodnevici na razoran način, a sama Tanja višegodišnja je sudionica Pričigina i njegova pobjednica.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –