Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ben Goldacre

Loši lijekovi

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Marko Kovačić, Maja Winkler
  • 12/2014.
  • 376 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320250
  • Cijena: 25.08 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U "Lošim lijekovima" Goldacre stavlja pod povećalo sedamsto milijardi dolara vrijednu farmaceutsku industriju i otkriva fascinantnu, ali i zastrašujuću zbrku. Zaključak je prilično jednostavan: medicina je bolesna – a zaražena je korupcijom i pohlepom. Kako autor sam tumači, novu je knjigu napisao jer trebamo popraviti niz problema kojima je dopušteno da se u njegovoj profesiji – medicini – održe zaista predugo.

Rezultati istraživanja mogu se uskraćivati i liječnicima i pacijentima, posve legalno; istraživanja se često loše provode, ili su pristrana u korist sponzorskog proizvoda; liječnici su često obmanuti i ne znaju koji je tretman najbolji. Svi ti problemi snažno se odražavaju na kvalitetu zdravstvene njege. Rezultat je takav da se pacijentima šteti – u velikom broju.


Ben Goldacre svojim je člancima stekao prestižne britanske nagrade, među njima dvaput nagradu Britanskih autora s područja znanosti, nagradu Kraljevskoga statističkog društva za Statističku izvrsnost u novinarstvu, nagradu HealthWatcha, kao i dva počasna doktorata. Od 2014. godine je istraživač epidemiolog na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, kao stipendist prestižne zaklade Wellcome. Osnivač je projekta AllTrials koji zahtijeva implementiranje prakse otvorenog pristupa svim podatcima kliničkih pokusa.Ova će vas knjiga razbjesniti – onako baš za pravo, do kostiju – jer govori o tome kako velike kompanije više brinu o zaradi nego o dobrobiti pacijenata, kako dopuštaju da ljudi umiru jer ne žele objelodaniti porazne rezultate istraživanja, ali i o trikovima kojima se služe kako bi bili sigurni da doktori nemaju sve dokaze prigodom procjene funkcioniraju li ti lijekovi uistinu ili ne. Briljantno djelo. 

The Daily Telegraph

 

Ovo je važna knjiga. Ben Goldacre je gnjevan, a kad završite s Lošim lijekovima, i vi biste trebali biti. 

The New Statesman

 

Pružajući nam točno toliko detalja koliko je potrebno, Goldacreova briljantna i furiozna studija rasvjetljava kako farmaceutski divovi rutinski tumače znanost pogrešno – u svom pohodu na profit. 

The Sunday Telegrafph

 

Loši lijekovi potvrdit će njegov status trna u peti medicinskog establišmenta – Goldacreovo detaljno istraživanje teško može osporiti ijedan odgovoran rukovoditelj iz farmaceutske branše. 

The Sunday Times***

Ben Goldacre (1974.) britanski je liječnik i višestruko nagrađivani autor članaka i publicističkih knjiga iz područja znanosti. Specijaliziran je za razotkrivanje mutnih znanstvenih tvrdnja koje iznose novinari, farmaceutske korporacije, uredi za odnose s javnošću, prevaranti – ali i nelogičnosti koje se skrivaju u nerazumljivim vladinim izvješćima. 

Od 2003. piše za list Guardian subotnju kolumnu "Loša znanost". Istoimena publicistička knjiga iz 2008. samo je u Velikoj Britaniji prodana u više od pola milijuna primjeraka, bezrezervno osvojivši top-ljestvice najprodavanijih publicističkih izdanja. Prevedena je na 25 jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –