Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Antologijski arhitektonski vodič Zagreba : 2. izdanje

U zajedničkoj nakladi izdavačke i knjižarske kuće UPI2M BOOKS i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objavljen je "Antologijski arhitektonski vodič Zagreba", koji prvi put na jednom mjestu donosi sve najvažnije točke zagrebačke arhitekture kroz pregled najznačajnijih građevina od srednjeg vijeka do danas.

Antologiju su priredili Zlatko Karač i Alen Žunić, vođeni idejom ravnomjernog prikazivanja arhitektonskih djela svih razdoblja, počevši od ranoromaničkih slojeva prve katedrale s kraja 11. stoljeća pa do zgrade Biskupske konferencije iz 2011. godine. Uz stotinu najznačajnijih zagrebačkih zgrada, u vodiču je predstavljeno još i petstotinjak znamenitih kuća, kao i mnoštvo korisnih informacija koje će pomoći svakom znatiželjniku da upozna Zagreb kroz njegovu višeslojnu i stoljetnu arhitekturu.

Većina europskih metropola odavno je dobila svoje arhitektonske itinerere, no u Zagrebu su se prve takve publikacije – za sada omeđene i orijentirane samo na arhitekturu 20. stoljeća – pojavile tek prije nešto više od godinu dana. Stoga su se autori odlučili za koncept općenitog vodiča koji nudi sveobuhvatnu sliku arhitekture grada sa svim potrebnim informacijama.

Antologijski arhitektonski vodič Zagreba svojim inovativnim pristupom spaja faktografiju, znanstveni pristup i servisne informacije, što ga čini neizostavnim priručnikom studentima arhitekture i povijesti umjetnosti, profesionalnim arhitektima, urbanistima i konzervatorima, znanstvenicima usmjerenim na proučavanje povijesti arhitekture i urbanizma Zagreba, ali i najširoj stručnoj i kulturnoj javnosti.

 

Vodič sadrži:

- uvodni tekst o gradu Zagrebu i njegovoj arhitekturi

- 100 izabranih antologijskih zgrada s osnovnim podacima o lokaciji i arhitektu, karticom teksta s najvažnijim značajkama tog arhitektonskog djela

- info box (linije javnog prijevoza koje vode do zgrade, radno vrijeme za razgledavanje, cijene ulaznica, telefoni, mailovi i web adrese)

- dopunski registar važnijih građevina sa sažetim podacima pridruženim uz glavni katalog

- uvodne sintezne tekstove o povijesnom, urbanističkom i arhitektonskom razvoju Zagreba

- iscrpna kazala zgrada složena prema arhitektima, periodizacijskoj i stilskoj pripadnosti, tipovima, gradskim četvrtima i ulicama

- arhitektonski adresar Zagreba s podacima o bitnim ustanovama, upravnim tijelima, školama, knjižnicama, nakladnicima i knjižarama, časopisima, strukovnim udruženjima, izložbama i arhitektonskim manifestacijama, muzejima i galerijama koji su od važnosti za arhitekte, znastvenike koji se bave istraživanjem povijesti arhitekture i urbanizma te svima koji žele upoznati arhitekturu grada

- bibliografije s oko 1000 izabranih naslova te popis dokumentacijskih i arhivskih izvora


**

...Antologijski arhitektonski vodič Zagreba sa 100 odabranih zgrada ravnomjerno obrađuje arhitekturu svih razdoblja, koristeći pritom tipološku slojevitost arhitektonskih planova... Vodič postiže egzaktne atribucije i datacije djela, što čini novi doprinos historiografiji zagrebačkoga arhitektonskog fundusa... Svaka zgrada u vodiču prikazuje se u jedinstvenom formatu i slojevitom obrascu informacija... Takav sistematičan pristup u metodi izlaganja građe pokriva veliku širinu mogućih interesa korisnika. Izloženi materijal u formi pregleđnoga znanstvenog djela ocjenjuje se kao posebno vrijedan znanstveni prilog polju arhitektonskog stvaralaštva, strukturiran tako da omogućuje jednostavno nadopunjavanje faktografske građe.

Prof. dr. sc. Aleksandar Homadovski


...Odabrani model vodiča je nastao na osnovi komparativnih istraživanja objavljenih suvremenih arhitektonskih vodiča pojedinih europskih gradova... U knjizi je velikom erudicijom autora predstavljena sistematična i enciklopedijski pregledna antologija ikoničnih zgrada iz različitih razdoblja... Knjiga je namijenjena studentima arhitekture i povijesti umjetnosti, profesionalnim arhitektima, urbanistima i konzervatorima, znanstvenicima usmjerenim na proučavanje povijesti arhitekture i urbanizma Zagreba, kao i svim turistima u posjeti gradu Zagrebu... Ovo pionirsko djelo moglo bi potaknuti izradu i postati model za cijelu lepezu tematski specijaliziranih vodiča...

Prof. dr. sc. Zlatko Jurič

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –