Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sandra Križić Roban

Na drugi pogled : Pozicije suvremene hrvatske fotografije

  • Nakladnik: Institut za povijest umjetnosti
  • Nakladnik: UPI-2M BOOKS
  • 11/2010.
  • 324 str., meki uvez
  • ISBN 9789536106899
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Što je fotografija? Nešto što izmiče, pisanje svjetlom, ili "tek" slika kojoj nedostaje svijet? Iako plošna, fotografija na nevjerojatne, ponekad uzbudljive načine, podsjeća na višedimenzionalnost svijeta. Ona je umjetnost koju se često doživljava kao izravnu, objektivnu i nedvosmislenu, no svoj je status i pravo lice tijekom 20. stoljeća nekoliko puta radikalno promijenila. Stoga se pokazuje potreba za novim teorijskim promišljanjima i interpretacijom viđenog.

U ovoj knjizi Sandra Križić Roban razmatra zbivanja na polju umjetničke fotografije u nacionalnom kontekstu, dovodeći pojedine autore u vezu sa zbivanjima na međunarodnom planu. Nakon uvoda u kojem medij određuje u povijesnoumjetničkom kontinuitetu slijedi jedanaest autorskih poglavlja - osobnih umjetničkih strategija koje potvrđuju osobitost fotografije kao autonomne stvaralačke prakse. Karakterizira ih raznovrsnost promišljanja statusa fotografije unutar umjetničkog, društvenog, političkog, nacionalnog, rodnog i ostalih konteksta.

Knjiga je ilustrirana brojnim fotografijama, koncipirana kao sažetak ključnih poslijeratnih zbivanja na području umjetničke fotografije i jedanaest monografskih prikaza odabranih umjetnica/ka.

 
***

Sandra Križić Roban, dr. sc., povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i kustosica, zaposlena u Institutu za povijest umjetnosti. Istražuje suvremenu umjetnost u Hrvatskoj i Europi, fotografiju u Hrvatskoj od 1950. do danas, te modernu i suvremenu arhitekturu. Glavna i odgovorna urednica časopisa za suvremena likovna zbivanja "Život umjetnosti" od 2000. Zajedno s Nenadom Robanom vodila je program Galerije Križić Roban (1999.-2007.).

Sandra Križić Roban doktorirala je u području povijesti umjetnosti, a bavi se teorijom i kritikom, kustoskom praksom, nastavom i pisanjem. Zaposlena je na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao znanstvena savjetnica u trajnom zvanju. Teme istraživanja su joj suvremena umjetnost, povijest i teorija fotografije, poslijeratna arhitektura, problematika javnog prostora i evaluacija spomenika Domovinskog rata. Jedna je od osnivačica Ureda za fotografiju. Objavila je knjige "Na drugi pogled: Pozicije suvremene hrvatske fotografije" (2010.), "Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas: Odgovornost slike u vrijeme nestrpljivog pogleda" (2013.), te monografije "Hana Miletić – Street Photography" (2016.), "Vlado Martek – Pripremanje za fotografiju" (2018.), "Anabel Zanze – Napinjanje teksta" (2019.), "Branko Balić" (2022.). Izlagala je na brojnim međunarodnim konferencijama, priredila niz samostalnih i skupnih izložbi te objavila više od tisuću pet stotina poglavlja u knjigama, znanstvenih i stručnih radova, tekstova u katalozima, kritika, prikaza i razgovora u domaćim i inozemnim tiskanim izdanjima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –