Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darja Radović Mahečić

Moderna arhitektura u Hrvatskoj 1930-ih / Modern architecture in Croatia 1930’s

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • Nakladnik: Institut za povijest umjetnosti
  • Prijevod: Marina Miladinov
  • 10/2007.
  • 493 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789530612457
  • Cijena: 395.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga donosi 100 arhitektonsko-urbanističkih primjera ostvarenih u razdoblju od 1926. do 1940. godine. Na gotovo 500 stranica s 1000 ilustracija, knjiga potanko prikazuje 100 građevina i prostora u Hrvatskoj - poslovne i stambeno-poslovne zgrade, vile i obiteljske kuće, javne prostore, radnička naselja, rudarske gradove, škole, bolnice, pošte, hotele, crkve i kapele te izložbene paviljone, čineći dosad najkompletniju studiju o međuratnoj hrvatskoj arhitekturi 20. stoljeća.

Namjera autorice i glavne urednice dr. Darje Radović Mahečić i ekipe od 21 istraživača (dvije trećine istraživača su arhitekti, a jednu su činili povjesničari umjetnosti) bila je da se u jednoj ovakvoj knjizi napravi detaljan zapis 100 reprezentativnih (ne i najboljih) djela arhitekture i urbanizma između dva svjetska rata u Hrvatskoj, koja obuhvaćaju širok raspon vrsta i namjena. Time se željelo ukazati na vrijednosti moderne arhitekture u nas, ostvarene s obzirom na funkcionalni i socijalno angažirani program, ali i vezano za podneblje, od kontinentalne do jadranske Hrvatske, od središta i rasadnika arhitekata, grada Zagreba, do drugih većih i manjih gradova te udaljenih otoka.

Rad na knjizi trajao je pet godina, a podijeljena je na dva dijela. Prvi dio govori općenito o dotičnom vremenu, stilu i tipologijama arhitekture, a drugi sadržava spomenutih 100 kataloških jedinica.

"Moderna arhitektura u Hrvatskoj 1930-ih" tiskana je usporedno i u engleskom prijevodu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –