Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ana Šverko

Grad (ni)je kuća : O dijalogu između novog i starog Splita

  • Nakladnik: UPI-2M BOOKS
  • 09/2016.
  • 318 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537703202
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga na potpuno nov način prikazuje odnos Dioklecijanove palače i suvremenog grada. Javni prostor palače i grada koji je oko nje izrastao autorica sagledava kroz povijest te analizom Palače kao arhitektonsko-urbanističkog modela, kao i njezina značenja i položaja u suvremenom kontekstu definira ključne problem funkcioniranja javnog prostora grada i nudi teorijski pristup za integraciju urbane matrice u suvremeni život. Tako jedna povijesna priča, promatrana u kontekstu cjelovitog funkcioniranja grada, postaje dio promišljanja suvremenog urbanog života.

Do sada nismo imali slično djelo posvećeno jednom spomeniku povijesne baštine, a istodobno i gradu čiji nedjeljiv dio predstavlja, promatranom kroz nekoliko ključnih fenomena: urbanizam,projektiranje, urbani životni stilovi, identitet, javnost, prostor.

Stoga je knjiga "Grad ni(je) kuća" Ane Šverko originalan znanstveni doprinos ne samo struci, već kulturnoj čitalačkoj javnosti čiji je interes usmjeren na spoznaje o važnosti kulturnoga dobra i njegove percepcije u suvremenom kontekstu. Od iznimnog je značaja za studente i mlade stručnjake čija su usmjerenja vezana uz budućnost gradova,upravo u periodu u kojemu se formira njihov odnos prema prostoru.

 

**

…Ako se za neki grad može reći da je ujedno i kuća, onda je to zasigurno Split. Mnogo toga u njemu daje osjećaj zaštite, kao što pruža i sama kuća. Dioklecijanova palača zaštićena je brdom Marjanom, a grad i njegovu okolicu štite planine Kozjak, Mosor i Biokovo. Grad zapravo predstavlja Dioklecijanova palača, a njegovo je srce sam središnji trg – antički Peristil. Peristil je pritom, baš kao i sama Palača, okružen funkcionalnom arhitekturom harmoniziranom s iznimnim arhitektonskim monumentima. Suživot suprotnosti i vješta igra mjerila – od kuće do grada, pa i šireg teritorija – definirali su snažnu identitetsku odrednicu Splita. O njoj na suptilan način progovara ova knjiga.

Specifičnosti urbane povijesti i monografije Splita stvorile su snažnu identifikacijsku vezu prostora i njegovih stanovnika. Pomna i nadahnuta analiza provedena kroz ovu knjigu stoga postavlja temelje za osnaživanje te identitetski vitalne veze, baš kao što promišlja i modele za nadograđivanje potencijala ovog grada kroz disciplinu urbanističkog projektiranja.

prof. dr. sc. Hildegard Auf-Franić, arhitektica

 

…Knjiga zadivljuje energijom i nesputanim intuitivnim pristupom gradu. Mnogo je urbanoga u prirodi same knjige: kao ni grad (Split), ni ova knjiga nije samo jedna – u njoj se isprepleću promišljanja iz mnoštva disciplina uz vješto promicanje fokusa; niti je nastala u jednom dahu: razvijala se i obnavljala, kako u preispitivanju tako i kroz brojne dijaloge; niti je dovršena: njezine će potke studentima moći biti putokazi za mnoga daljnja istraživanja i projektiranje.

Knjiga svjedoči o rijetkoj i dragocjenoj vještini Ane Šverko da svojom ljubavlju prema Palači i Splitu zarazi i druge, da motivira, angažira, sluša, interpretira i od negativnog usmjerava k pozitivnom. Sve su to vještine urbanog projektanta, i, na projektu ove knjige maestralno su primijenjene.

mr. sc. Gorana Banić, arhitektica i urbanistica

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –