Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Carl-Johan Forssen Ehrlin

Zeko koji želi zaspati : Novi način uspavljivanje djece

  • Nakladnik: Fokus komunikacije
  • Prijevod: Tamara Kunić
  • Ilustracije: Irina Maununen
  • 11/2015.
  • 32 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537213947
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Zeko koji želi zaspati" slikovnica je o kojoj bruji svijet, priča koja je mnogim roditeljima i djeci donijela osmijeh na lice – roditeljima jer im je dijete bez problema utonulo u san, a djeci jer su lako usnula i dobro se naspavala. Što više poželjeti od zadovoljnog roditelja i odmornog djeteta?

Surađujući sa psiholozima i psihoterapeutima, Carl-Johan Forssén Ehrlin, autor koji stoji iza ove naizgled jednostavne, no neobično napisane priče, osmislio je inovativnu metodu u kojoj koristi sofisticirane psihološke tehnike utkane u priču te na taj način pomaže djeci da se opuste, utonu u san i spavaju mirno tijekom noći. Pri tom ističe kako tu nema posebne čarolije, nego ima nešto i u znanosti  – priča sugerira dječjoj podsvijesti da zaspi.

Ako ste nekada proučavali meditaciju ili se bavili njome, brzo ćete prepoznati vokabular i tehnike koje slikovnica donosi – duboko disanje, opuštanje mišića, osjećaj težine tijela i smirenosti, ostavljanje briga i problema iza sebe, ponavljanje varijacija izraza; spava ti se, sada zaspi… Autor savjetuje da se za uspavljivanje izdvoji vrijeme i otklone sva potencijalna ometanja, ističe koje dijelove priče treba pročitati sporije i tiše, koje naglasiti, kada spomenuti djetetovo ime, zijevnuti (djeci poznat signal pospanosti koji stvara empatiju) ili posuti čarobni prah za uspavljivanje. Jedna od preporuka jest i da dijete tijekom čitanja ne gleda u ilustracije, nego da opušteno leži. Na roditelju je da prilagodi svoje izvođenje priče nakon što vidi kako dijete reagira na pojedine predložene aktivnosti. Primjerice, ako se na spomen svog imena dijete previše razbudi, taj se dio može izostaviti, a ako ga pojedini dijelovi priče čine više pospanim, može ih se ponoviti. Pristup svakog roditelja individualan je i treba biti usklađen s djetetovim reakcijama.

Ponekad će dijete zaspati već nakon nekoliko stranica priče, no u samom početku vjerojatno će za to biti potrebno i nekoliko puta pročitati priču. Sa stjecanjem rutine te uspostavljanjem mirne i opuštajuće atmosfere dijete bi svaku večer trebalo zaspati sve brže i brže. Tajna protkana u redovima ove priče krije se u sugestiji djetetu da se fokusira na opuštanje i tako lakše utone u san. Slikovnicu, osim za večernje uspavljivanje, možete koristiti i tijekom dnevnog odmora, individualno, ali i na većoj skupini djece, primjerice u vrtiću.

Sama priča prati dogodovštine Zeke Zokija koji želi zaspati, no ne može, pa se u pratnji Mame Zečice uputi do Strica Zijevka koji mu uvijek pomogne. Putem susreću tople i ljubazne likove – Pospanog Puža i Sovu Teških Očiju.

Roditelji koji slikovnicu "Zeko koji želi zaspati" koriste za uspavljivanje slažu se u jednome – slikovnica uistinu pomaže da dijete brže utone u san!

Carl-Johan Forssén Ehrlin rođen je 1987. godine u Husqvarnau, gradiću u Švedskoj. S 20 godina počinje se baviti osobnim razvojem i tematikom – kako živjeti sretan, ispunjen i uspješan život. Šest godina studirao je u Švedskoj psihologiju, menadžment, pedagogiju, dramu i retoriku te je vlasnik NLP certifikata Master Practitionera. Tijekom studiranja otvara vlastitu firmu i organizira radionice i predavanja na temu osobnog razvoja i kvalitete življenja.

Prvi knjigu objavljuje 2006. godine (Create your future), a nakon nje nastavlja spisateljski rad na knjigama različitih žanrova, ali uvijek držeći se tematike osobnog razvoja i psihologije kao zajedničkog nazivnika. Dugo godina radio je na projektu "Zeko koji želi zaspati" i iako se nadao velikom uspjehu u svojoj zemlji, još uvijek mu je teško povjerovati da je ovom slikovnicom osvojio svijet te izazvao neviđen interes javnosti i medija. Knjiga je objavljen u više od 40 zemalja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –