Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paul Mason

Postkapitalizam : Vodič za našu budućnost

  • Nakladnik: Fokus komunikacije
  • Prijevod: Tamara Kunić
  • 02/2016.
  • 370 str., meki uvez
  • ISBN 9789533490021
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dugoročne prognoze za kapitalizam nisu, međutim, blistave. Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), rast u razvijenom svijetu sljedećih 50 godina bit će „slab“. Nejednakost među građanima narast će za 40 posto. Čak i u zemljama u razvoju cijeli taj proces bit će iscrpljen do 2060. godine. OECD-ovi su ekonomisti bili previše pristojni da bi rekli, pa ću zato to izreći ja: ono najbolje od kapitalizma za razvijeni je svijet sada prošlost, a za ostatak svijeta to će postati tijekom našeg životnog vijeka.

Tijekom posljednja dva stoljeća, ili tako nekako, kapitalizam je preživio duboke promjene - ekonomske cikluse koji su imali svoje uspone i padove i mijenjali smjer i nakon kojih se on uvijek transformirao i jačao. Analizirajući tu turbulentnu povijest, Paul Mason u "Postkapitalizmu" tvrdi da smo i sada na korak od promjene, međutim, tako velike i tako kompleksne da će ovaj put kapitalizam kao takav, cijeli taj složeni sustav unutar kojeg funkcioniraju cijela društva, sada mutirati u nešto sasvim novo.

U samoj srži te promjene je informatička tehnologija, revolucija koju je pokrenuo kapitalizam, ali i s tendencijom srozavanja mnogih poznatih vrijednosti prema - nuli. Time se stvaraju preduvjeti kraha gospodarstva utemeljenog na pojmovima tržišta, plaća i privatnog vlasništva.

Gotovo neopaženo, u nišama i zakutcima tržišog gospodarstva, gospodarski život počinje se kretati u drugom ritmu. Ponašanja i životi ljudi se mijenjaju, i to na način koji je protivan postojećem sustavu od država utemeljenog korporativnog kapitalizma. A budući da se mijenja teren, ukazuju se i novi putevi... U ovoj pomalo vizionarskoj knjizi, Mason pokazuje kako iz pepela krize imamo priliku za stvaranje socijalno pravednog i održivog gospodarstva.
 
Unatoč nemalim opasnostima na koje možemo naići, Mason tvrdi da postoji razlog za nadu. Ovo je prvi put u ljudskoj povijesti da, opremljeni razumijevanjem onoga što se događa oko nas, možemo predvidjeti i oblikovati budućnost.

Nakon postmodernizma i svih ostalih modernih post-trendova, Mason se neustrašivo suočava s jedinim pravim ‘post’ - postkapitalizmom. Iako posvuda oko sebe možemo vidjeti zlokobne znakove slijepih ulica globalnoga kapitalizma, čini se da je možda teže nego ikad zamisliti ostvarivu alternativu. Kako bismo se trebali nositi s tom frustrirajućom situacijom? Iako je Masonova knjiga neodoljiva za čitanje, ta jasnoća ne smije nas zavarati - to je knjiga koja nas tjera da razmislimo. (Slavoj Žižek)

Paul Mason nagrađivani je urednik ekonomije na Channel 4 News. Autor je knjiga "Meltdown: The End of hte Age of Greed" i "Why It’s Kicking off Everywhere: The New Global Revolutions". Piše i za novine, među ostalima i za Guardian i New Statesman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Paul Mason - The Future of Capitalism –

– Paul Mason - Postkapitalizam –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –