Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Péter Gárdos

Groznica u zoru

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Xenia Detoni
  • 06/2016.
  • 272 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532667172
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon oslobađanja iz koncentracijskog logora mladi Mađar Miklós brodom putuje u Švedsku. Premda mu liječnik predviđa samo šest mjeseci života, upušta se u neobičan pothvat: u potrazi za djevojkom piše svim Mađaricama na oporavku u toj zemlji – a ima ih čak stotinu i sedamnaest. Kad primi odgovor od Lili, odmah se zaljubi. No da bi svoju vezu ostvarili, Miklós i Lili moraju se boriti sa skandinavskom birokracijom, slijepom ljubomorom, beznadnim dijagnozama, stotinama kilometara udaljenosti i tragičnim posljedicama rata.

"Groznica u zoru" nevjerojatna je, ali istinita ljubavna priča koju je poznati mađarski redatelj Péter Gárdos napisao na temelju pisama svojih roditelja. Ovaj roman o ljubavi svoja je izdanja već doživio u tridesetak zemalja. Nemoguće je čitati ovaj roman i ne početi zdušno navijati da Miklós i Lili dožive sreću koji su itekako zaslužili. Iskreno, potresno i nimalo patetično.

Iz strane kritike:

Blag i humorističan. Pun života, napisan da se u njemu uživa. - The Australian

Groznica u zoru govori o želji za životom i moći ljubavi, a da pritom ne okrzne granicu pretjerane sentimentalnosti. - István Balla, tjednik HVG

Kao filmaš Gárdos itekako zna što je dobra priča, a kad iznosi onu kojoj  zahvaljuje i svoj život, to čini u tonu zapanjujuće lakoće. - Hamburger Morgenpost

Groznica u zoru doista i pruža ono što obećava: lijepu i nevinu ljubavnu priču. - Márton Gera, kritički portal Revizor 

Péter Gárdos (Budimpešta, 1948.), po obrazovanju profesor mađarskog i ruskog jezika, karijeru je ostvario kao novinar i redatelj dokumentarnih i kratkih filmova. Poseban je uspjeh postigao s nekoliko igranih filmova, ostvarenih po vlastitom scenariju s ponajboljim mađarskim glumcima (Gospode Bože, Magareći kašalj, Škorpion će blizance pojesti za doručak, Porculanska lutkica, Šala), te prikupio mnoštvo domaćih i međunarodnih festivalskih nagrada.

Na temelju korespondencije njegovih roditelja, koju mu je majka predala nakon očeve smrti, nastao je zasad jedini Gárdosev roman "Groznica u zoru" (2010., 2015.). Po njemu je snimio istoimeni igrani film u mađarsko-izraelsko-švedskoj koprodukciji čija je svjetska premijera bila odmah po njegovu dovršetku, u studenom 2015., izvan natjecateljskog programa Međunarodnoga filmskog festivala u Solunu.

Nakon što je s australskim Textom ugovorio objavljivanje prijevoda romana "Groznica u zoru" na engleski, mađarski je nakladnik Libri ponudu za otkup prava uputio na 117 adresa, a samo u prvih mjesec dana potvrdan je odgovor poslalo tridesetak renomiranih izdavača iz cijelog svijeta.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Groznica u zoru - Péter Gárdos –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –