Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marijana Jeleč

Obitelj i povijest u suvremenom austrijskom generacijskom romanu

  • Nakladnik: Leykam international
  • 09/2015.
  • 242 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400327
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Obitelj i povijest u suvremenom austrijskom generacijskom romanu" Marijane Jeleč rezultat je proučavanja književne vrste generacijskog romana na temelju analize recentnih austrijskih generacijskih romana. Autorica ističe da je ta književna vrsta početkom 21. stoljeća doživjela ponovni procvat u brojnim nacionalnim književnostima, pa tako i u austrijskoj književnosti.

Obrađena djela povezuje prikaz obiteljske povijesti u tri ili više generacija tijekom 20. stoljeća, pri čemu pripovjedači kao pripadnici treće ili četvrte generacije potiču raspravu o prošlosti i tako ruše zid šutnje o obiteljskoj povijesti, bilo na strani počinitelja ili krivaca. Pojedinac kao jedinka i kao član obitelji zainteresiran je da probudi individualno i kolektivno sjećanje na prošlost kako bi se rasvijetlilo prikazivanje obitelji u društvenim i političkim okolnostima u Austriji prije i nakon Drugog svjetskog rata. Prikupljanje i pripovijedanje obiteljskih priča predstavlja podvlačenje crte pod obiteljsku povijest kao pokušaj oslobađanja od obiteljskih trauma i utvrđivanja vlastitog identiteta pripovjedača.

Znanstveni doprinos ove monografije leži prvenstveno u tome da je autorica podrobno obradila dosad najvećim dijelom neistraženi korpus suvremenih austrijskih generacijskih romana i utvrdila njegove žanrovske odlike. Knjiga donosi i iscrpan pregled i analizu postojeće sekundarne literature, što zajedno s rezultatima ovog istraživanja predstavlja referentno ishodište za buduća istraživanja generacijskog romana ne samo austrijske književnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –