Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tuomas Kyrö

Prosjak i zec

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Boris Vidović
  • 01/2017.
  • 320 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532668339
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Rumunj Vatanescu imao je nekoliko mogućnosti: mogao je krasti automobile, skupljati bakar, prodati bubreg ili – otići na privremeni rad u Skandinaviju. Naime ruski trgovac ljudima Jegor Kugar, produžena ruka međunarodne kriminalne hobotnice, obećava mu siguran posao, puni pansion i hranu ako pođe s njim u Finsku da za njega prosi. Vatanescu trpi sva poniženja i nedaće vođen samo jednom željom: da sinu kojeg je ostavio u Rumunjskoj kupi kopačke. Kada se prosjaci pobune protiv Kugara, Vatanescu uspije pobjeći, a premda je i sam u nevolji, pred progoniteljima spasi zeca i njihova zajednička pustolovina može početi.

Roman "Prosjak i zec" finskog satiričara Tuomasa Kyröa fantastična je priča o čovjeku koji ne odustaje od svojih snova, a spletom okolnosti život mu se mijenja na nevjerojatan način. Hommage finskom klasiku "Godina zeca" Arta Paasilinne, roman "Prosjak i zec" veoma je duhovito, toplo i šarmantno djelo.

 

Ova neobična, privlačna priča o Europi, kapitalizmu i ljudskom srcu dru­gačija je od svega što ćete ikada pročitati.
Shortbooks.com

Ova knjiga nosi toplinu, srce i humor koji inspiriraju i govori i više nego što je potrebno o načinima na koje svijet funkcionira i njegovim manjkavosti­­ma... neobična i jedinstvena.
FantasticFiction.co.uk

Kyrö piše jezgrovitu prozu punu brzih preokreta. On ne pokušava imi­ti­­rati bogate rečenice svojeg pret­­­hodnika Arta Paasilinne. Kyrö je sportaš, pa možemo zaključiti: skije su dobro odabrane i do cilja stiže osla­njajući se na vlastite snage.
Helsingin sanomat

Tuomas Kyrö rođen je 1974. u Helsinkiju. Pisac je, satiričar i crtač stripova. Dobitnik je brojnih finskih nagrada, među kojima su Nuori Aleksis i Kalevi Jäntti, a njegov roman "Veza" (Liitto) bio je 2005. među kandidatima za nagradu Finlandia. Jedan je od najčitanijih finskih pisaca, a djela su mu prevedena na više svjetskih jezika.

Prema njegovu romanu "Staro prigo­varalo" (Mielensäpahoittaja) snimljen je jedan od najgledanijih filmova posljednjih godina, dok je prema romanu "Prosjak i zec" postavljena kazališna predstava. Živi u Janakkali u jugoistočnoj Finskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –