Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Julijana Matanović

Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 04/2017.
  • 134 str., meki uvez
  • ISBN 9789531421386
  • Cijena: 69.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Radnja romana za djecu "Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom" se zbiva u sedam dana. Već u uvodu dječak Leon nas upozorava da mu od svih predmeta nešto lošije ide hrvatski jezik i književnost što posebno brine njegovu mamu. Ona je radijska spikerica i osobno ju pogađaju četvorke u rubrici za pismeno i usmeno izražavanje njezinog sina jedinca. Na nagovor svoje majke, Leon odlazi u ljetnu školu kreativnog pisanja i govorništva na otok Prvić. Iako je u početku na sve načine pokušavao izbjeći tu nevolju u koju je upao, ipak se nađe na otoku i tamo mu se neplanirano događaju nepredviđene avanture.

Roman "Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom" Julijane Matanović neka je vrsta "literarnog brata" romana "Rečeno – učinjeno", koji se bavi problematikom preopterećenosti djece osnovnoškolskog uzrasta u školskim i izvanškolskim aktivnostima te izazovima koji taj problem stavlja kako pred učenike, tako i pred roditelje i učitelje. U romanu prati život dječaka koji se mora boriti sa zahtjevima škole, roditelja i okoline. Kroz priču upoznajemo i Leonove roditelje i baku koji priču pripovijedaju iz svoje perspektive.

U tom mnoštvu različitih stavova, spisateljica pruža kritiku današnjeg stanja u društvu, forsiranja odličnih ocjena, inflacije odličnih učenika zbog čega se djeci nameće strašan pritisak pred upis u srednju školu, ali i promijenjenog odnosa učenika i roditelja prema profesorima u školi. Iako roman obrađuje teške teme današnjice, pisan je duhovitim stilom, prilagođenim za mlade. Osim što je roman za mlade, u njemu su i poruke namijenjene upravo roditeljima i svima onima koji kroje mišljenja i stavove mladih ljudi te tako određuju njihovu budućnost.

Suvremena hrvatska književnica i književna znanstvenica Julijana Matanović rođena je 6. travnja 1959. u Gradačcu (Republika Bosna i Hercegovina). Od svibnja 1962. živi u Hrvatskoj. Osnovnu školu završila je u Đurđenovcu, gimnaziju u Našicama, a Studij jugoslavenskih jezika i književnosti na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. U jesen 1982. zaposlila se, kao asistent, na Odsjeku za jugoslavenske književnosti istoga Fakulteta. Poslijediplomski studij završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je 1989. godine na temi Primarna i sekundarna generička obilježja u Đurđevićevim “Uzdasima Mandalijene pokornice”. Doktorirala je 1998. godine temom Hrvatski povijesni roman XX. stoljeća. 1. rujna 1993. postala je zaposlenica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2014. je članica-suradnica HAZU.

Uz brojne stručne knjige objavila je zbirke priča "Zašto sam vam lagala" (Nagrada Josip i Ivan Kozarac), "Kao da smo otac i kći", "Laura nije samo anegdota", "Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka" (Nagrada Kiklop), "Božićna potraga", "Samo majka i kći" te dva romana: "Bilješka o piscu" i "Tko se boji lika još".

S Ankom Dorić napisala je knjigu za mlade "One misle da smo male" nagrađenu nagradama Anto Gardaš, Mali princ i Kiklop. Za mlade je napisala još dvije knjige "Rečeno – učinjeno" i "Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –