Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jonas Hassen Khemiri

Zovem svoju braću

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Željka Černok
  • 06/2017.
  • 136 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533550633
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U središtu Stockholma eksplodirao je automobil. Na vijestima se govori o “bombašu samoubojici” i o “teroristu”. Amor hoda ulicama prema šoping centru jer ga je sestrična zamolila da zamijeni oštećeno svrdlo za bušilicu, no uplašen je atmosferom grada preplavljenog policijom. Ponašaj se normalno, govori sebi. No što znači normalno?

Tko je mogući sumnjivac? I zar nije u pravu kad mu se čini da ga svi sumnjičavo odmjeravaju? Tijekom 24 napeta i intenzivna sata svijet vidimo Amorovim uspaničenim očima. Ponekad je teško procijeniti što se doista događa, a što je tek plod Amorovog sve uspaničenijeg uma.

"Zovem svoju braću" (prvobitno je tako naslovljen esej objavljen u švedskom časopisu "Dagens Nyheter" u prosincu 2010., tjedan dana nakon napada bombaša samoubojice u središtu Stockholma) opsegom je nevelik no izvanredno snažan roman o tome što se događa kad nas obuzme paranoja i natjera da i sebe i druge vidimo iskrivljenim pogledom. Romanom "Zovem svoju braću" Jonas Hassen Khemiri iznova je potvrdio status jednog od najsnažnijih glasova nove književne generacije u Švedskoj.


Napisan u mitraljirajućem, staccato ritmu roman "Zovem svoju braću" tjera čitatelja da se suoči s impulsom da svijet dijeli na njih i nas. Tko su oni? Tko smo mi? I je li naš strah samoispunjavajuće proročanstvo? - The New York Times

Kratki roman Jonasa Hassena Khemirija, jednog od najinteligentnijih analitičara suvremenog multikulturnog društva i njegovih problema i izazova, prava je politička bomba. - Göteborgs-Posten

Jonas Hassen Khemiri rođen je u Stockholmu 1978. Prvi roman "Et ögga rött" objavio je 2003., a uz izvrsne kritike i nagrade prodao se u više od dvjesto tisuća primjeraka te je 2004. bio najprodavanija knjiga u Švedskoj. Za svoj drugi roman "Montecore : Jedinstveni tigar" (Montecore: en unik tiger) također je dobio brojne pohvale za originalnost, a uz Nagradu za književnost P. O. Enquist i Nagradu Švedskog radija za najbolji roman, nominiran je za najvažnije švedsko književno priznanje Nagradu August.

Godine 2012. objavio je snažan kratki roman "Zovem svoju braću" (Jag ringer mina bröder), nastao na temelju eseja koji je tjedan dana nakon terorističkog napada u središtu Stockholma 2010. napisao za švedske novine. Roman "Sve čega se ne sjećam" (Allt jag inte minns) izašao je 2015., a Khemiri je za njega dobio Nagradu August u kategoriji “Najbolja švedska beletristička knjiga godine”. Svoj peti roman "Tatina klauzula" (Pappaklausulen) objavio je 2018. Romani su mu prevedeni na više od trideset jezika, a uz njih je napisao šest drama, koje se izvode na stotinjak svjetskih pozornica. Prvi je švedski pisac kojem je kratku priču objavio New Yorker, 2017.

Jonas Hassen Khemiri napisao je 2013. otvoreno pismo švedskoj ministrici pravosuđa kritizirajući projekt REVA koji je policiji dao odriješene ruke u potrazi za imigrantima te olakšao deportacije iz Švedske. To je pismo, prvotno objavljeno u Dagens Nyheteru, postalo najviše dijeljeni članak ikad na društvenim mrežama u Švedskoj te je prevedeno na dvadeset jezika za čitatelje brojnih svjetskih novina. Živi u Stockholmu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –