Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jonas Hassen Khemiri

Montecore : Jedinstveni tigar

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Željka Černok
  • 08/2021.
  • 328 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533583877
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Abbas Khemiri fotograf je svjetskoga glasa, prijatelj Bona Voxa, Kofija Annana i Salmana Rushdieja. Tako bar tvrdi njegov “antikni” prijatelj iz Tunisa, Kadir, koji u tu svoju istinu pokušava uvjeriti Abbasova sina, mladog švedskog pisca Jonasa. No Jonas je poprilično skeptičan: ne samo da s ocem nije u kontaktu gotovo desetljeće nego ni njegovo djetinjstvo na rubu društva – u kojem je otac igrao glavnu ulogu – ne budi baš lijepe uspomene. Ali Kadir, tuniška varijanta Delboya, ne da se smesti. Od Jonasa očekuje ni više ni manje nego – “remekno-djelo” u kojem će Abbas biti junak veći od života.

"Montecore – Jedinstveni tigar" drugi je roman švedskog pisca mlađe generacije Jonasa Hassena Khemirija. Poput svog naslova – izmišljenog imena u kojem se spajaju arapski, francuski, švedski, Siegfried i Roy, Dungeons & Dragons – Khemirijev roman šarmantan je spoj pripovijedanja i pisama, priče o imigrantima i odrastanju, kao i prokazivanje švedskog rasizma i nacionalizma. A povrh svega, duhovit, živa ritma i okretna jezika. 

Iz medija:

Zabavan, ambiciozan i inventivan. Usto i mračan: gnjev i tragedija pulsiraju u pozadini vatrometa… moćna, eksplozivna mješavina. – The New York Times Book Review

Neumoljiva i zvučna priča o imigrantskom iskustvu suvremenoj Švedskoj. – The Boston Globe

Vibrantna priča o kulturi, klasi i obiteljskoj povijesti koju oživljavaju Khemirijeva suptilna duhovitost i glas. – Publishers Weekly

Zabavno i slojevito. Khemiri pridodaje osebujan i neobičan glas – ustvari više njih – suvremenoj književnosti. – Kirkus

Ako je netko doživljavao švedske romane tmurnima poput nordijske zime, Montecore stiže kao otkrivenje sunca. – Barnes & Noble

Jonas Hassen Khemiri rođen je u Stockholmu 1978. Prvi roman "Et ögga rött" objavio je 2003., a uz izvrsne kritike i nagrade prodao se u više od dvjesto tisuća primjeraka te je 2004. bio najprodavanija knjiga u Švedskoj. Za svoj drugi roman "Montecore : Jedinstveni tigar" (Montecore: en unik tiger) također je dobio brojne pohvale za originalnost, a uz Nagradu za književnost P. O. Enquist i Nagradu Švedskog radija za najbolji roman, nominiran je za najvažnije švedsko književno priznanje Nagradu August.

Godine 2012. objavio je snažan kratki roman "Zovem svoju braću" (Jag ringer mina bröder), nastao na temelju eseja koji je tjedan dana nakon terorističkog napada u središtu Stockholma 2010. napisao za švedske novine. Roman "Sve čega se ne sjećam" (Allt jag inte minns) izašao je 2015., a Khemiri je za njega dobio Nagradu August u kategoriji “Najbolja švedska beletristička knjiga godine”. Svoj peti roman "Tatina klauzula" (Pappaklausulen) objavio je 2018. Romani su mu prevedeni na više od trideset jezika, a uz njih je napisao šest drama, koje se izvode na stotinjak svjetskih pozornica. Prvi je švedski pisac kojem je kratku priču objavio New Yorker, 2017.

Jonas Hassen Khemiri napisao je 2013. otvoreno pismo švedskoj ministrici pravosuđa kritizirajući projekt REVA koji je policiji dao odriješene ruke u potrazi za imigrantima te olakšao deportacije iz Švedske. To je pismo, prvotno objavljeno u Dagens Nyheteru, postalo najviše dijeljeni članak ikad na društvenim mrežama u Švedskoj te je prevedeno na dvadeset jezika za čitatelje brojnih svjetskih novina. Živi u Stockholmu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –