Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jonas Hassen Khemiri

Tatina klauzula

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Željka Černok
  • 09/2020.
  • 277 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582320
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Sin koji je tata, a usto i knjigovođa koji želi biti pisac i stand up-komičar, broji dane na porodiljnom, dok njegova partnerica gradi karijeru pravnice. Tata koji je djed svoju je obitelj davno napustio. Ipak, redovito se vraća u Švedsku da zadrži svoja socijalna prava, a kao i uvijek odsjeda u sinovu uredu jer na to ima pravo po klauzuli ugovora koji su davno sklopili. No stvari se zakompliciraju kad nakon desetljeća potiskivanja osjećaja dođe do konačnog sraza mediteranskoga kaosa i skandinavske tjeskobe, a jedan od njih dvojice mora puknuti. Hoće li nova generacija ponoviti pogreške prethodne ili je na njima ipak nešto naučila? 

"Tatina klauzula" švedskog pisca Jonasa Hassena Khemirija snažna je, melankolična i katarzična priča o obiteljskim odnosima i različitim mentalitetima.

Iz medija:

Bogata priča, puna sjete i napisana krasnim jezikom. Khemiri potvrđuje da je pisac kojeg ne smijete propustiti. – Stefan Eklund, Borås Tidning (Švedska)

Tatina klauzula uspijeva u čitatelju stvoriti zarazni osjećaj melankolije. Polagano nižući svakodnevne trenutke, Khemiri gradi dobro poznati svijet pun pukotina koji ogoljuje što znači biti čovjek. – Publishers Weekly

Ne mogu se sjetiti kad sam posljednji put pročitala tako dobar opis suvremenog roditeljstva. – Hilde Slåtto, Vårt Land (Norveška)

Ova fascinantna priča obuzela me od samog početka i nisam je mogao zaboraviti dugo nakon što sam pročitao Tatinu klauzulu. Znam da nikad neću zaboraviti tatu koji je djed, sina koji je tata, sestru ili partnericu. Ostat će mi na pameti poput drugih izmišljenih likova koje nikad niste susreli u pravom životu, no koje biste prepoznali na ulici istog časa kad biste ih vidjeli. – Herman Koch

Jonas Hassen Khemiri rođen je u Stockholmu 1978. Prvi roman "Et ögga rött" objavio je 2003., a uz izvrsne kritike i nagrade prodao se u više od dvjesto tisuća primjeraka te je 2004. bio najprodavanija knjiga u Švedskoj. Za svoj drugi roman "Montecore : Jedinstveni tigar" (Montecore: en unik tiger) također je dobio brojne pohvale za originalnost, a uz Nagradu za književnost P. O. Enquist i Nagradu Švedskog radija za najbolji roman, nominiran je za najvažnije švedsko književno priznanje Nagradu August.

Godine 2012. objavio je snažan kratki roman "Zovem svoju braću" (Jag ringer mina bröder), nastao na temelju eseja koji je tjedan dana nakon terorističkog napada u središtu Stockholma 2010. napisao za švedske novine. Roman "Sve čega se ne sjećam" (Allt jag inte minns) izašao je 2015., a Khemiri je za njega dobio Nagradu August u kategoriji “Najbolja švedska beletristička knjiga godine”. Svoj peti roman "Tatina klauzula" (Pappaklausulen) objavio je 2018. Romani su mu prevedeni na više od trideset jezika, a uz njih je napisao šest drama, koje se izvode na stotinjak svjetskih pozornica. Prvi je švedski pisac kojem je kratku priču objavio New Yorker, 2017.

Jonas Hassen Khemiri napisao je 2013. otvoreno pismo švedskoj ministrici pravosuđa kritizirajući projekt REVA koji je policiji dao odriješene ruke u potrazi za imigrantima te olakšao deportacije iz Švedske. To je pismo, prvotno objavljeno u Dagens Nyheteru, postalo najviše dijeljeni članak ikad na društvenim mrežama u Švedskoj te je prevedeno na dvadeset jezika za čitatelje brojnih svjetskih novina. Živi u Stockholmu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –