Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Morten A. Strøksnes

Knjiga o moru : ili umijeće lova na ogromnog morskog psa iz gumenog čamca na otvorenom moru tijekom četiriju godišnjih doba

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Munib Delalić
  • 08/2017.
  • 288 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532668858
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Trebalo je proteći tri i pol milijarde godina otkako se razvio prvi primitivni život u moru da me jedne kasne subotnje večeri u srpnju, dok sam bio na večeri s nekim veselim društvom u središtu Osla, nazove Hugo Aasjord. “Jesi li vidio prognozu vremena za idući tjedan?” upitao me. (...) U Hugovim je planovima bilo nešto privlačno, nešto čega ponekad nisam bio ni svjestan, a čega možda još nisam svjestan, nešto što je na rubu vidnoga polja, kao kad rotirajuće svjetlo svjetionika munjevitim bljeskom cijepa mrak. Imao sam mnogo drugoga posla, ali sam ipak bez oklijevanja odgovorio: “Da, idemo na more u lov na grenlanđanku.”


"Knjiga o moru"Mortena A. Stroksnesa oda je pokušaju dvojice prijatelja da ulove morsku neman koju smatraju mitskom. Ova knjiga o morskim pustolovinama i prijateljstvuse čita se poput najnapetijeg romana.

 

“Remek-djelo, ništa manje od toga. Ova priča zavrijedila je mjesto među klasicima poput Hemingwayeva Starca i mora.”
Bergens Tidende

“Knjiga o moru udahnjuje novi život u žanr non-fictiona. Ona je puno više od priče o dvojici prijatelja koja idu u ribolov. Govori o svemu što more čuva u sebi: misteriju, ljepoti, dramatičnosti, smrti, ali povrh svega — o životu.”
Dagens Naringsliv

“Neodoljiva i neobično zanimljiva knjiga koja upeca čitatelja već na prvoj stranici.”
Nordlys

“Pravi izazov za uobičajeno shvaćanje proze! Knjiga o moru bogato je djelo koje pršti energijom i potaknut će vašu žudnju za putovanjem.”
Prosa

Norveški povjesničar, novinar, fotograf i pisac Morten A. Strøksnes rođen je 1965. u Kirkenesu. Nakon studija u Oslu i Cambridgeu posvetio se novinarskoj karijeri tijekom koje je radio u većini glavnih norveških dnevnih novina i magazina.

Prije "Knjige o moru" objavio je osam knjiga u žanru književne reportaže koje su dobile izvrsne kritike. Među njima se ističe "Ubojstvo u Kongu" iz 2010. o okolnostima sudskog postupka dvojici norveških plaćenika u Kongu. "Knjiga o moru", u Norveškoj objavljena 2015., prevedena je na više od dvadeset jezika i objavljena širom svijeta. Strøksnes je dobitnik više norveških nagrada, među kojima su Språkråd (2011.), Brage (2015.) i nagrada Norveških kritičara za književnost (2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –