Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Max Kuebeck

Plavi broš : Tajna jedne obitelji

  • Nakladnik: Leykam international
  • 08/2017.
  • 228 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400518
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Djelo Maxa Kübecka "Plavi broš : Tajna jedne obitelji" (Die blaue Brosche. Geheimnis einer Familie) prikazuje život i sudbinu plemićke obitelji iz Štajerske kroz nekoliko generacija obitelji. Pokretači radnje sjećanja su ja-pripovjedač, njegova borba protiv zaborava i nastojanje da otkrije uzroke šutnje i tajne obitelji koje su se desetljećima prenosile s koljena na koljeno.

Za djela koja iz perspektive ja-pripovjedača predstavljaju obitelj i nekoliko njezinih generacija, prikazujući ujedno i povijesnu pozadinu, karakteristično je fragmentarno, retrospektivno pripovijedanje. Tako se radnja i u djelu "Plavi broš" ne odvija kronološkim slijedom, nego fragmentarno, a praćenje sadržaja djela ponekad otežavaju brojna imena članova obitelji, a time i prikaz nekoliko generacija koje se spominju unatrag gotovo dva stoljeća.

Tijekom radnje doznaje se da obitelj Kübeck ne krije jednu, nego čak više tajni: nacionalsocijalizam, zaboravljena židovska rodbina i homoseksualnost. Prikrivanjem tih obiteljskih tajni želi se izbjeći neugodnost koja bi za obitelj nastala u slučaju da se te tajne otkriju. Ja-pripovjedač međutim piše knjigu upravo o ovim tabu temama...

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –