Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Krisztina Tóth

Pixel

  • Nakladnik: Naklada Jurčić
  • Prijevod: Xenia Detoni
  • 10/2017.
  • 116 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532450880
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Pixel" Krisztine Tóth nije slučajno iznimno rado čitano štivo s iznimno pozitivnim kritičkim odjekom u domaćoj i stranoj književnoj javnosti.

Ako su priče iz ove zbirke poput dijelova ljudskog tijela, a vezivne su niti njihovi junaci, tada joj je duša pripovjedačica koja jedina ima pregled nad cjelinom, što se ona i ne ustručava iz novele u novelu naglasiti. Zanimljivo je to rješenje, to više što naratorica, s iznimkom trećeg poglavlja, nije junakinja ovih priča, no ona se unatoč tome ponaša kao da se u svojstvu aktivnog promatrača neprestano nalazi u istom prostoru kao i protagonisti njezinih priča.

Xenia Detoni


Kada u prvoj priči, "Priči o ruc"i - a možda i nije priča, kako kaže autorica - upoznamo dvije prijateljice, Gavrielu i Cosminu, jednu napola Rumunjku, napola Mađaricu, a drugu grčku Židovku, koje nas vrate u strahote Drugog svjetskog rata, pomislimo da je tu „kraj priče".

No grdno se varamo! To je tek početak i zaista nije riječ o zbirci priča, nego romanu... majstorski komponiranom. Krisztina Tóth će u trideset priča posvećenih dijelovima tijela: ruci, vratu, očima, nogama... zubu... stražnjici, dakle malim elementima slike (pixel) izgraditi galeriju povezanih likova s već uvedenim prijateljicama u prvoj priči koji će u konačnici odrediti kvalitetu slike, odnosno sklopiti tijelo teksta.

Čitatelj će svakako uživati u svakoj pojedinoj priči kao zasebno vrhunski obrađenoj metanaraciji i ostati ugodno zatečen cjelokupnom kompozicijom.

Jasna Kovačević

Krisztina Tóth (Budimpešta, 1967.) jedna je od najcjenjenijih mađarskih pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica. Objavila je niz zbirki poezije, nekoliko zbirki kratkih priča i knjiga za djecu te roman "Akvárium", koji je ušao u uži izbor njemačke nagrade Internationaler Literaturpreis 2015. Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada, a njezina su djela prevedena na više od petnaest jezika, uključujući njemački, francuski, engleski, poljski, finski, švedski, češki i španjolski. Na hrvatskom je jeziku objavljena njezina zbirka priča "Pixel" (Naklada Jurčić, 2017.). Živi u Budimpešti gdje, osim što se bavi pisanjem, vodi spisateljske i prevoditeljske seminare. Istaknuta je prevoditeljica beletristike, dječje književnosti i poezije s francuskog jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –