Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Juraj Bubalo

Put Indije

  • Nakladnik: Naklada Jurčić
  • 10/2019.
  • 478 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532450965
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Romaneskni putopis Juraja Bubala (1976.) "Put Indije" rezultat je njegova prvoga dužeg putovanja na Istok, u Indiju i Nepal. Vođen pustolovnim duhom i istraživačkom radoznalošću prepušta se iskustvima zatečene i doživljene indijske civilizacije i kulture koja mu pomaže riješiti bitna životna pitanja...

Bubalo piše o intenzivnom lutanju Indijom, razgledavanju i upoznavanju njezine začudne stvarnosti, dok je drugi, posvećen boravcima u budističkim hodočasničkim mjestima, prožet više duhovnim raspoloženjima i promišljanjima. Knjiga predstavlja autentični zapis onog viđenog i doživljenog na putu: tu su opisani ugođaji sela, gradova, svetih mjesta i svetkovina, kao i susreti s drugim putnicima, običnim ljudima, jogijima, mističnim iskustvima, hramovima, samostanima…; ali ona je ujedno i rasprava o samom putovanju, o mogućnosti i nemogućnosti „pravog“ i „tragalačkog“ putovanja u vremenu opće komercijalizacije.

To je u bitnome i priča o ispunjenju dječačkih žudnji za slobodom i avanturom, traženjem cilja u sinkronosti fizičkog i metafizičkog, o putu koji je začet i prije samog putovanja, a započeo je odlaskom, napuštanjem vlastite sobe/osobe, da bi se pronašao svijet iz knjiga i mašte. Sa devetnaest opsežnih poglavlja koja opisuju boravke u mjestima sjeverne Indije i Nepala, duž čitavog pojasa sa zapada na istok, "Put Indije" čini povezanu cjelinu čija se radnja lišena senzacionalističke akcije, ali uz povremenu dramatizaciju doživljaja i scenično pripovijedanje, očituje u intenziviranju „svakodnevnih“ događaja praćenih postupnom pripovjedačevom otvorenošću prema svijetu, ali i sebi samom.

S tim u vezi roman-putopis sadrži i značajnu socio-etnološku i filozofsko-religioznu građu, ponajviše o budizmu i hinduizmu, odnosno o religiji i njezinom utjecaju na čovjeka. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –