Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Juraj Bubalo

Dodir Orijenta

  • Nakladnik: Libricon
  • 10/2014.
  • 328 str., meki uvez
  • ISBN 9789538017018
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Francuski moreplovac poturčio se zbog djevojke iz harema, oxfordski učenjak postao je vođa beduinskog ustanka, nepobjedivi vojskovođa vratio se s osvajanja osvojen, hrvatski diplomat i sveučilišni profesor pobjegao je od svijeta i postao budistički redovnik, grčko-armenski mistik pronašao je ključ za misterije ljudskog postojanja... Svi su oni na svoj način doživjeli dodir Orijenta. Njihovi izvanredni životi i djela  inspirirali su putopisca Jurja Bubala da krene na Istok njihovim tragovima i u osobnom susretu sa zavodljivim svijetom Orijenta pokuša shvatiti i njih i svijet koji su oblikovali u očima zapadnjaka.
 
"Dodir Orijenta" je zbirka kronološki poredanih putopisnih priča s nekoliko raznih putovanja po zemljama Istoka. S putopisima o „ljudima i krajevima“ koje je autor vidio i doživio sjedinjeni su eseji o osobama koji su svojim izvanrednim djelovanjem te prostore obilježili. Riječ je naročito o pojedincima čiji su tragovi naznačili mogućnosti zapadnjačkog pristupa svijetu Istoka. Tako se u knjizi našla neobična skupina pisaca, duhovnih učitelja i vojskovođa (Sokrat, Pierre Loti, Isus Krist, Lawrence od Arabije, Aleksandar Veliki, pukovnik Kurtz, Čedomil Veljačić i G.I. Gurdjieff), na čijim je djelima ili djelima o njima autor nalazio nadahnuće prije nego se i sam našao na putu.
 
Od Grčke i Bliskog istoka do Šri Lanke i Kambodže, Bubalov "Dodir Orijenta" otvara svjetove kakvi se mogu naći samo u oku i duhu strasnih putnika.
 
Juraj Bubalo, tragač specijalističkih interesa, kako se sam definira, spada u kategoriju  načitanih putopisaca, onih koji inspiraciju za svoje putovanje pronalaze u omiljenoj literaturi, putujući s knjigom u ruci. Slično velikim klasicima žanra Štambaku ili Kapuscinskom, on knjige nosi kao bitan dio svoje prtljage i svoje putovanje započinje kroz njih. No, ovakav postupak 'putovanja sa zadatkom', ne čini njegovu putopisnu prozu nimalo školskom i papirnatom, ona je živa i nadahnuta suvremenošću, puna života i susreta s malim ljudima s margine koji zapravo čine dušu svake zemlje ili predjela kroz koji se putuje.

Jasen Boko


***

Juraj Bubalo rođen je u Zagrebu 1976. godine, gdje je završio studij filozofije i sociologije. Putuje i piše od studentskih dana. Osim članaka iz područja filozofije i popularne kulture dosad je objavio dvije knjige: romaneskni putopis "Put Indije" (2007.) i "Sto dana Azije" - dnevnik s putovanja po jugoistočnoj Aziji (2011.). Radi kao profesor u Zagrebu i povremeno se bavi prevođenjem.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –