Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Wole Soyinka

Vrijeme rasapa

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Mira Gregov
  • 11/2018.
  • 330 str., meki uvez
  • ISBN 9789533511368
  • Cijena: 17.92 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Vrijeme rasapa" slavnog nigerijskog nobelovca Wolea Soyinke dio je kanona afričke književnosti. Napisao ga je nekoliko godina poslije bijega iz domovine, nakon što je ondje određeno vrijeme proveo u zatvoru zbog javnog proturežimskog djelovanja. Njegovi protagonisti kao da žive u 21. stoljeću, a Nigerija kao da je zemlja obećanih anarhičnih utopija.

Međutim, Soyinka je Vrijeme rasapa objavio 1974., a utopija u romanu raspada se pred naletom korporacija, marketinških agencija i, nažalost prirodne, ljudske pohlepe. Lirski prizori iznimne ljepote izmjenjuju se s infernalnim opisima danteovskog pakla afričke stvarnosti. Autor svejedno vjeruje u snagu ljudskog duha, i u tome leži nada.

Wole Soyinka (1934.) nigerijski je književnik. Nakon pripremnih studija 1954. na Državnom sveučilištu u Ibadanu, nastavio je školovanje na Sveučilištu u Leedsu, gdje je kasnije, 1973. godine i doktorirao. U svojim dramama i romanima često je povezivao mitologiju vlastitog plemena Yoruba sa svakidašnjim temama. Zbog protivljenja građanskom ratu s nigerijskom pokrajinom Biafrom tadašnji vojni režim uhitio ga je, a u zatvoru je proveo skoro dvije godine, nakon čega odlazi u egzil.

Sve do ponovne uspostave nešto stabilnijeg civilnog režima 1998. u Nigeriji mu nije bilo omogućeno slobodno javno djelovanje, a većina njegovih djela bila su zabranjivana. Danas predaje na nekoliko svjetskih sveučilišta, a u Nigeriji predstavlja kulturni i moralni autoritet bez premca. Godine 1986. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –