Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Eiríkur Örn Norđdahl

Zlo : Roman

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Daria Lazić
  • 12/2018.
  • 488 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320854
  • Cijena: 199.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U studenom Reykjaviku, na stajalištu taksija, susreću se Agnes i Ómar. Agnes Lukauskaitė druga je generacija židovskih imigranata iz Litve i, obuzeta holokaustom, piše diplomski rad o populizmu i ekstremnoj desnici. Njezin dečko Ómar Arnarson, lingvist nezaposlen od islandske financijske krize, pretpostavlja da ga je Agnes zavoljela – no ne zna da Agnes možda nešto osjeća i za Arnóra, obrazovanog neonacista, desničarskog aktivista i doktoranda povijesti. 

Priča je zapravo krenula u ljeto 1941. kad je pola stanovnika malenoga litvanskog grada Jurbarkasa poklano u obližnjoj šumi. Dvojica Agnesinih pradjedova sudjelovali su masakru: jedan je upucao drugoga, a tri generacije poslije Agnes stradanje Židova pretvara u svoju životnu opsesiju. 

Višestruko nagrađeni roman "Zlo" islandskog pisca Eiríkura Örna Norðdahla progovara o holokaustu i ljubavi, o Islandu i Litvi, o rasizmu i populizmu ekstremne desnice, ali i o nasljeđu Drugoga svjetskog rata – čije nas suvremene utvare ne prestaju progoniti ni dan-danas.

**

Kad Eiríkur Örn Norðdahl napiše roman, morate pridržati šešir da ne odleti. - Sveriges Radio

Norðdahl je napisao okrutnu, ponekad okrutno komičnu knjigu o tome kako ideologija i povijest prodiru u najintimnije sfere. - Der Spiegel

Zlo je naslov koji zvuči kao krik, siktaj oštrice u noći. No to je bomba koja napada. Djelo iznimna kalibra, snage, humora i dosega koje čitatelja ne pušta od početka i vraća ga na Zemlju pet stotina stranica poslije, u posve drukčijem stanju svijesti. - Lire

Intervju s autorom: Eiríkur Örn Norðdahl: Uvijek si povezan s poviješću, nema nevinosti u svijetu

Eiríkur Örn Norðdahl (1978.) islandski je pjesnik, prevoditelj i romanopisac. Dosad je objavio devet zbirki poezije, šest romana, dvije zbirke eseja i filozofsku kuharicu. Također je aktivan u zvučnoj i performativnoj poeziji, vizualnoj poeziji, poetskom filmu te raznim konceptualnim poetskim projektima.

Za roman "Zlo" (Illska, 2012.) osvojio je Islandsku književnu nagradu i Nagradu islandskih knjižara, a bio je nominiran i za Književnu nagradu nordijskog vijeća. Francuski prijevod tog romana dobitnik je Nagrade Transfuge za najbolju nordijsku prozu. Isto priznanje ponovno mu je dodijeljeno za idući roman Heimska. Autor je desetak prijevoda na islandski, uključujući izbor poezije Allena Ginsberga i "Brooklyn bez majke" Jonathana Lethema (za koji je dobio Islandsku nagradu za najbolji prijevod).

Živi u Ísafjörðuru, omanjem gradiću na sjeveru Islanda, a vrijeme provodi i u švedskom Västeråsu, gradiću kraj jezera. Djela su mu prevedena na petnaestak jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –