Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Meelis Friedenthal

Pčele

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Snježana Husić
  • 01/2019.
  • 256 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533580739
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon što je pod nerazjašnjenim okolnostima morao pobjeći sa sveučilišta u Leidenu, mladić Laurentius kreće u estonski grad Dorpat da nastavi studirati. Jedina pratnja na dalekom putovanju kroz kišovite sjeverne predjele njegova je šarena papiga Clodia, koja ga nesretnim spletom okolnosti napušta. Kad stigne u Dorpat, vjerovanja u vještice i vrbin-kralja kojima su Estonci obuzeti bude u Laurentiusu mutna, no jeziva sjećanja. Protiv melankolije se bori na različite načine, i vrbovom korom i puštanjem krvi, no tek će mu tajnovita crnokosa posjetiteljica vratiti želju za životom.

"Pčele" Meelisa Friedenthala je roman smješten u Estoniju iz 17. stoljeća. Pomalo bajkovit, pomalo mističan, ovaj roman od kojeg vas prolaze trnci nesumnjivo je sjajna prilika za upoznavanje s estonskom književnošću i jednim od njezinih najistaknutijih suvremenih pisaca.


Povijesna književna fikcija s daškom mračnijih, natprirodnih sila  –  napisana takvim stilom da vas obuzima i preplavljuje vaš um. Divan prikaz kako znanstvena volja nadvladava praznovjerje, pri čemu se Friedenthal koristi stvarnim povijesnim događajima kako bi pojačao svoju priču. –  Raul Chapa, BookPeople

Meelis Friedenthal estonski je autor rođen 1973. Afirmirao se kao pisac znanstvene fantastike romanom "Kuldne aeg" (Zlatno doba) koji je ušao u izbor za najbolji roman 2004. Za priču "Nerissa" dobio je 2005. estonsku nagradu za znanstvenu fantastiku. Njegov drugi roman "Pčele" (Mesilased, 2012.) priskrbio mu je titulu estonskog pisca godine. Dosad prevedene na petnaestak jezika, "Pčele" su osvojile Nagradu Europske Unije za književnost. Treći roman "Inglite keel" (Jezik anđela) objavljen je 2016. te se našao u užem izboru za najvažniju nacionalnu estonsku nagradu Kultuurkapitali aastapreemia. Friedenthal je doktorirao na Sveučilištu u Tartuu, gdje radi kao istraživač i predaje na katedrama za teologiju i povijest.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– EUPL 2013 Interview with Meelis Friedenthal –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –